FULLSATT! Svenska Rominstitutets Vänner inbjuder gamla och nya vänner till ”Umbria Santa” Umbrien i den helige Franciskus fotspår den 5-12/10 2017 med fil dr Börje Magnusson
Börje Magnusson är docent i konstvetenskap. Han var intendent vid Nationalmuseum 1972-1992, där han ansvarade för utställningar i de mest skiftande ämnen, från Leonardo da Vinci, Rafael och Rembrandt, till John Bauer, Lennart Rodhe och Svenska filmaffischer. År 1992 blev han vice föreståndare för Svenska institutet i Rom och arbetade där till 2008. I Rom ledde han den årliga kursen i konstvetenskap: under två månader varje höst studerade svenska doktorander Roms viktigaste monument från antiken till idag. Utflykter gjordes till platser runt Rom samt längre exkursioner till bl.a. Assisi, Siena och Florens. Han organiserade också internationella seminarier om svenskar i Rom, som Olaus Magnus, drottning Christina och Nicodemus Tessin d.y. Han skrev en guidebok om Rom (2001, 590 sidor). En frukt av hans undervisning är också boken ”Förvandlingskonst” (2007), som presenterar antik mytologi med utgångspunkt från den romerske poeten Ovidius verk Metamorfoser.

Ingen annan nation har gjort lika mycket för mänskligheten som Italien, från antikens Rom, som gav oss reglerna för ett civiliserat liv, till Marconi, som gjorde det möjligt för ord och tankar att flyga fritt över land och vatten. Varje italiensk provins bidrog på sitt sätt, Umbrien med heliga män som gav oss en moralisk kompass, Franciskus framför andra. Landskapet andas frid, de små städerna klättrar uppför sluttningarna mot kyrkan högst upp, likt fåren som lyssnar till sin herdes lockrop. Så skriver, utan att blygas, Corrado Ricci i klassikern Umbria Santa, 1926.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tors 5/10
Arlanda, Landvetter, Kastrup - Florens
Förmiddagsflyg med Lufthansa från Arlanda och Landvetter via München till Florens. Flyg från Kastrup via Frankfurt. Transfer med buss till Assisi där vi tar in på vårt centralt belägna hotell, Hotel Giotto, www.hotelgiottoassisi.it , där vi stannar fem nätter.
Dag 2
Fre 6/10
Assisi
Förmiddagen ägnas kyrkan S. Francesco, franciskanernas huvudkyrka, uppförd efter helgonets död 1226. Det är egentligen två kyrkor, den ena ovanpå den andra, med helgonets grav i kryptan. Den är rikt dekorerad med fresker av stora mästare, inkallade från tidens ledande centra, Rom, Siena och Florens (Giottos verkstad). Helgongraven och delar av det väldiga klostret kan besökas. Efter lunch stadsvandring med Franciskusminnen, inklusive kyrkan S. Chiara, där grundaren av ordens kvinnliga gren ligger begravd, och det asketiska lilla klostret S. Damiano, där Franciskus gärning började och där han skall ha skrivit Solsången. På kvällen välkomstmiddag på en trevlig restaurang.
Dag 3
Lör 7/10
Assisis omgivningar
På morgonen besöker vi det lilla klostret Carceri på berget ovanför staden, med helgonets grotta, dit han drog sig tillbaka för att meditera. I en liten byggnad med tillhörande kapell finns en handfull bröder. Vi fortsätter till Porziuncola, Franciskus kloster alldeles nedanför staden, med den väldiga vallfartskyrkan S. Maria degli Angeli från 1500-talet, inuti vilken den ursprungliga lilla klosterkyrkan är bevarad som en relik. Lunch intas i den närbelägna staden Torgiano, ett centrum för produktion av olivolja och vin. Grannstaden Deruta närmare Tibern, som vi besöker, är sedan århundraden berömd för sin keramikproduktion.
Dag 4
Sön 8/10
Perugia
Vi besöker Umbriens huvudort Perugia, en gång medlem av det etruskiska stadsförbundet, senare en huvudort i påvestaten, där många påvar residerat längre eller kortare perioder under medeltiden. På förmiddagen besök i Domen, piazzan med Fontana Maggiore och Palazzo dei Priori. Palatset innehåller ett intressant museum, medeltida salar och två helt unika, välbevarade skråinteriörer från 1400-talet: Collegio della Mercanzia och Collegio del Cambio. Staden är rik på spännande miljöer, alltifrån rester av en etruskisk stadsport till mäktiga fortifikationer från renässansen. Det blir gott om tid för egna strövtåg och lunch. När vi återvänder till Assisi, tar vi en liten omväg till Passignano, där vi tas emot av romvännerna Carin och Pontus Backström, och kan njuta av utsikten över Trasimeno-sjön från deras terrass. Orten ligger nära den plats där Hannibal besegrade romarna år 217 f.Kr. i ett blodigt slag.
Dag 5
Mån 9/10
Todi – Montefalco – Bevagna
Vi tar oss med buss till hjärtat av Umbrien, till tre städer med synnerligen väl bevarade miljöer och konstskatter från medeltid och renässans. Todi är en etruskisk bergsstad, med branta gator och ett välbevarat medeltida centrum. Nedanför staden byggdes på 1500-talet en vallfartskyrka med kupol, en byggnad som har tydliga likheter med de äldsta projekten för Peterskyrkan i Rom. I centrum av ett vindistrikt med böljande kullar ligger Montefalco. Franciskanerkyrkan, nu museum, innehåller fresker av Benozzo Gozzoli, med scener ur helgonets liv som också ger en bild av staden och omgivningarna som de tedde sig på 1400-talet. En av scenerna visar hur Franciskus välsignar befolkningen i Montefalco. På en vingård i trakten provsmakar vi Umbriens stora rödvin, Sagrantino, vars uråldriga druva bara finns här och äter en lätt lunch. Nedanför på slätten ligger Bevagna. Stadens huvudgata är den antika via Flaminia, som förband Rom med norra Italien. I närheten av Bevagna skall Franciskus enligt legenden ha predikat för fåglarna.
Dag 6
Tis 10/10
Orvieto
Utcheckning från vårt hotell. Vi lämnar Assisi och färdas söderut längs Tiberns mellersta lopp, förbi den imponerande Lago di Corbara, den moderna damm som reglerar vattenståndet ända nere i Rom. I dalen ligger Orvieto på sin höga platå, med storslaget påvepalats, medeltidskvarter och en katedral, som kan tävla med dem i Pisa, Siena och Florens. Luca Signorellis fresker (omkr. 1500) har inspirerat såväl Rafael som Michelangelo. Orvieto hörde till det etruskiska stadsförbundet, liksom Perugia. Därifrån går färden norrut till Florens där vi tar in på vårt centralt belägna hotell Croce di Malta.
www.crocedimaltaflorence.com
Dag 7
Ons 11/10
Florens
Förmiddagen ägnas franciskanernas S. Croce, med verk av Giotto, hans medarbetare och efterföljare, liksom av renässansmästare som Donatello och Brunelleschi. Många av Florens märkesmän är begravda här och har ägnats praktfulla monument, från Leonardo Bruni och Michelangelo till Giacchino Rossini. Resten av dagen på egen hand. På kvällen avskedsmiddag på en florentisk restaurang nära hotellet.
Dag 8
Tors 12/10
Hemresa
På förmiddagen transfer till Florens flygplats för hemresa vid lunchtid med Lufthansa via München till Arlanda, Landvetter och Kastrup.

RESEFAKTA:
Medlemskap i Rominstitutets vänner krävs för deltagande i resan. Föreningens bankgiro är 485-9013.
Årsavgift 300:- per person, för par/sammanboende 400:- Det räcker om en i ett par blir medlem.
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Pris från Arlanda och Kastrup: 16.450:- + flygskatter: 1.300:- (jan 2017).
Pris från Landvetter: 17.200:- + flygskatter: 1.300:- (jan 2017)
Exakt flygskatt bestäms vid biljettutskrift ca 14 dagar före avresa och debiteras vid biljettutskick.
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 3.100:-
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 25/8) att betalas omgående efter betalningsavisering.
Bankgiro 5169 - 6672 PARADISRESOR
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
I resans pris ingår: Flyg från Arlanda, Landvetter och Kastrup till Florens tor, del i dubbelrum på våra fyrstjärniga hotell i Assisi och Florens med bufféfrukost, välkomst- och avskedsmåltider, vinprovning med lätt lunch, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, fil dr Börje Magnussons ciceronskap, lokalguider, reseledning från Paradisresor samt eu-moms. När måltiderna inte ingår äter de som önskar tillsammans. Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se eller genom vår hemsida alt. ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida. Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet.


 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorS. Francesco i Assisi. Foto: AlamyFranciskus predikar fr fglarna. Foto: AlamyVingrdar nra Montefalco. Foto: Alamy

 
SRF
 

FULLSATT! Medelhavsmuseets Vänner inbjuder gamla och nya vänner till Klassisk arkitektur i Rom den 20-27 okt. 2017

Oförlikneliga Florens med fil dr Börje Magnusson i samarbete med Tidningen Vi den 7-14 april 2018

Romare, britanner och britter – kulturmöten och konflikter vid romarrikets utkant förr och nu, 20-27 april 2018. Resa i det romerska Britannien med fil. dr Allan Klynne

Kulturvandring i Cilentos nationalpark med fil dr Niklas Hillbom 3-10 maj 2018

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 1-8 sept. 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 8-15 sept 2018 med fil dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela från Baskien genom kungariket Asturien med fil dr Jesper Blid den 17-24 sept. 2018

Klassiska Grekland med Svenska Arkeologiska Samfundet och fil dr Niklas Hillbom den 23-30 sept 2018 Athen-Korint-Asine-Mykene-Epidauros-Franchthigrottan-Sparta-Olympia-Delfi-Kap Sounion

Romare och germaner – kulturmöten och konflikter vid imperiets gräns 6-13 okt. 2018. Resa i det romerska Tyskland med fil dr Allan Klynne

Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 november 2018 med fil dr Börje Magnusson
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se