FULLSATT! Medelhavsmuseets Vänner inbjuder gamla och nya vänner till Klassisk arkitektur i Rom den 20-27 okt. 2017
En vandring bland Roms byggnader med professor Lars Karlsson, Uppsala universitet och fil. dr Jesper Blid, Stockholms universitet

Lars Karlsson, professor vid Uppsala universitet, har arbetat under sex år vid Svenska institutet i Rom. Han har deltagit i utgrävningar i Turkiet, Italien, Frankrike och Grekland. I många år har han varit projektledare för utgrävningarna i Labranda, Turkiet. Sedan 1990-talet har han varit Paradisresors ciceron på ett stort antal resor i Italien, Grekland, Turkiet, Frankrike, Tunisien och Armenien.

Jesper Blid, fil dr i klassisk arkeologi vid Stockholms universitet och ordförande för Medelhavsmuseets vänner, arbetar med greko-romersk, bysantinsk och koptisk arkeologi och arkitekturhistoria. Han har bedrivit fältarbeten i det som anses vara världens äldsta kristna kloster, Antoniusklostret i Egypten, deltagit i svenska och amerikanska undersökningar i Pompeji och Morgantina i Italien samt under flera år deltagit i utgrävningar i Zeushelgedomen Labraunda i Turkiet. Han har tidigare varit ciceron på resor i Armenien, Iran, Turkiet, Tunisien, Italien, Spanien och Frankrike för Paradisresor.Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Fre 20/10
Utresa till Rom. Besök på Svenska institutet.
Direktflyg från Arlanda till Rom på morgonen med SAS och flyg från Landvetter via Arlanda. Frukost kan köpas på flyget. Transfer till Svenska institutet på via Omero, där vi äter en god lunch och institutets direktör Kristian Göransson gör en kort visning av institutet. Lars Karlsson ger en föreläsning om Roms topografi. Därefter kör vår buss oss till vårt fyrstjärniga hotell, Hotel Tiziano, www.tizianohotel.it i Roms historiska centrum nära Largo di Torre Argentina, där vi bor hela veckan. Incheckning. Välkomstmiddag på en trevlig restaurang på gångavstånd från hotellet.
Dag 2
Lör 21/10
Forum Romanum, Palatinen och Colosseum
Vi vandrar till Forum Romanum, som det brukar sägas, världens centrum i 1000 år! Där studeras de många gammelromerska templen och curian, senatens sammanträdeslokal, (som bevarats så fint eftersom den byggdes om till kyrka). Därefter vandrar vi upp på Palatinen, kullen där Rom grundades, där Romulus hade sin hydda och där kejsarna sedan byggde sina palats. Kullens namn har t.o.m. givit oss namnet för ‘palats’. Tid för lunch. Därefter vandrar vi ner och ser Colosseum, den flaviska amfiteatern och Konstantins triumfbåge, som sattes ihop snabbt med byggnadsmaterial från olika tider, då Konstantin plötsligt segrade vid Milvius-bron år 312.
Dag 3
Sön 22/10
Mercati Traiani, Trajanus Forum och Kapitolinska Museerna
Vi vandrar till Trajanus Saluhallar, column, och tittar på den nya utställningen där över kejsarnas olika marmortorg. Vi vandrar ner på Trajanus Forum och försöker känna igen scenerna från Dakerkrigen på Trajanus kolonn. Vi passerar Palazzo Chigi Odeschalchi som Bernini höll på att bygga när Tessin var här. Han kopierade fasaden rakt av till Logårdsfasaden på Stockholms slott. Efter en god lunch besöker vi de Kapitolinska museerna, där vi bl.a. undersöker fundamentet till det stora Jupitertemplet. Därefter enskild vandring i museet.
Dag 4
Mån 23/10
Marsfältet, Pantheon, Ara Pacis mm
Denna dag blir en vandring på Marsfältet, det gamla exercisområdet, som ursprungligen låg utanför stadsmurarna, men som under medeltiden kom att bli Roms kärna. Via Piazza Navona, Domitianus gamla stadion, går vi till Pantheon, Hadrianus välbevarade rundtempel till alla gudar. Därifrån beger vi oss till Hadrianus tempel, ombyggt till Roms börshus, vidare mot Marcus Aurelius-kolonnen och obelisken på Piazza Montecitorio, som en gång var gnomon (skuggskapare) i Augustus solur. Vi tittar också på Berninis Palazzo Montecitorio som för Tessin kom att bli en av förebilderna till Stockholms slott. Lunch i närheten. Därifrån går vi upp till Augustus mausoleum och besöker Ara Pacis, Augustus fredsaltare, som fått sitt eget lilla museum. Under vägen passar vi på att besöka flera kyrkor och tittar på hur man stulit antik marmor från romerska byggnader och återanvänt inne i kyrkorna.
Dag 5
Tis 24/10
Tiberön, Santa Sabina, Aventinen och Caracallas termer mm
Vi vandrar längs Tibern och ser Tiberön där Asklepios orm från Epidauros ringlade upp och lade grunden till det sjukhus som fortfarande ligger här. Vi passerar förbi de antika broarna (bl.a. Pons Fabritius, som enligt inskriften skulle hålla i 50 år!) till Aventinen och den välbevarade tidigkristna kyrkan Santa Sabina. Här får vi en föreläsning om hur den tidiga kyrkan såg ut och fungerade. Vi vandrar nedför Aventinen och passerar ett parti av den republikanska stadsmuren, byggd efter gallerkatastrofen år 389 f.Kr. Lunch i omgivningarna. Därefter går vi till Caracallas termer, en av antikens största badanläggningar och därfrån över Cirkus Maximus till Forum Boarium, där det finns rester av inte mindre än fem tempel! På hemvägen passerar vi Marcellus-teatern och Oktavias portik, och går genom ghettot tillbaka till vårt hotell.
Dag 6
Ons 25/10
Cerveteri, Tarquinia, Viterbo, Rocca Albornoz, San Giovenale
Romarnas viktigaste grannar var etruskerna, vars konst och arkitektur imponerade på de tidiga romarna. Några av de första romerska kungarna var t.o.m. etrusker och det arkaiska Rom formades av etruskiska arkitekter och konstnärer. Låt oss tillbringa en dag i etruskernas land. Vi besöker de klipphuggna gravarna i Cerveteri, samt de frescomålade gravarna i Tarquinia. Efter en lunch i den pittoreska medeltida påvestaden Viterbo besöker vi det museum som svenska arkeologer byggt upp runt våra utgrävningar i San Giovenale och Acquarossa, i 1500-tals-palatset Rocca Albornoz. Där finns uppbyggda arkitektoniska miljöer med användande av den ursprungliga terrakottadekorationen. På vägen hem stannar vi till i San Giovenale och tar en kaffe på ’kungens café’.
Dag 7
Tors 26/10
Kejsar Hadrianus villa, Sibyllatemplet och Villa dEste
Rakt öster om Rom i bergen finns gott om vatten. Redan under romersk tid byggde rika senatorer villor på Tivolibergens sluttningar. Den största av dem blev kejsar Hadrianus villa som vi besöker under förmiddagen. Enligt traditionen ville Hadrianus när han kommit hem från sina resor runt i imperiet återskapa några av de berömda platser han sett i sin villaanläggning. Vi vandrar runt och beundrar Hadrianus många finurliga byggnader och anläggningar, allt baserat på ett rikt flöde av vatten från Aniene-floden. Efter lunch upp i staden Tivoli beser vi det lilla runda s.k. Sibylla-templet från ca 100 f. Kr., ett av de bäst bevarade republikanska templen. Därefter går vi till 1500-tals-villan Villa d’Este, byggd av en kardinal d’Este som hade aspirationer på att bli påve med detta bygge. En otrolig anläggning blev det, men påvestolen fick han inte. Festlig avskedsmiddag på en trevlig restaurang.
Dag 8
Fre 27/10
Hemresa
Transfer till flygplatsen på förmiddagen och avfärd vid lunchtid med SAS direktflyg till Arlanda och därifrån anslutningsflyg till Landvetter. Lunch kan köpas på flyget.

RESEFAKTA:
Resan är endast öppen för medlemmar i Medelhavsmuseets Vänner.
Föreningens plusgiro: 535 95 - 5. Bli medlem genom att betala in årsavgiften på 200:- per person!
Parmedlemskap: 300:-.
http://www.varldskulturmuseerna.se/medelhavsmuseet/om-museet/medelhavsmuseets-vanner/
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.

Resans pris från Arlanda: 18.300:- inkl. flygskatter
Resans pris från Landvetter: 19.175:- inkl. flygskatter
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning den 10/9) betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift. Efter betalning är anmälan bindande.
Vårt bankgiro: 5169-6672 Paradisresor
Enkelrumstillägg: 4.200:- i mån av tillgång.
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Direktflyg från Arlanda-Rom t o r med SAS och anslutning från Landvetter, del i dubbelrum på 4* centralt hotell, Hotel Tiziano, www.tizianohotel.it med bufféfrukost, välkomst- och avskedsmåltider, buffélunch på Svenska institutet, transfers, transporter med egen buss och vandringar enligt program, inträdesavgifter, professor Lars Karlssons och fil. dr Jesper Blids ciceronskap, lokalguide, whispers, city tax 6 euro per person och dag, reseledning från Paradisresor samt eu-moms. När middagarna inte ingår äter de som önskar tillsammans.

Anmälan/förfrågan till Paradisresor. Kontakta oss på info@paradisresor.se eller gör en
intresseanmälan på vår hemsida www.paradisresor.se
tel. 08 718 07 13, org. nr 96 96 00-58 50, Vi har F-skattebevis. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens)
villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida. Lagstadgad resegaranti är ställd till
Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se


 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorForum Romanum. Foto: Jesper Blid KullbergTrajanuskolonnen. Foto: Jesper Blid KullbergSanta Sabina. Foto: Jesper Blid Kullberg

 
SRF
 

FULLSATT! Svenska Rominstitutets Vänner inbjuder gamla och nya vänner till ”Umbria Santa” Umbrien i den helige Franciskus fotspår den 5-12/10 2017 med fil dr Börje Magnusson

Oförlikneliga Florens med fil dr Börje Magnusson i samarbete med Tidningen Vi den 7-14 april 2018

Romare, britanner och britter – kulturmöten och konflikter vid romarrikets utkant förr och nu, 20-27 april 2018. Resa i det romerska Britannien med fil. dr Allan Klynne

Kulturvandring i Cilentos nationalpark med fil dr Niklas Hillbom 3-10 maj 2018

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 1-8 sept. 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 8-15 sept 2018 med fil dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela från Baskien genom kungariket Asturien med fil dr Jesper Blid den 17-24 sept. 2018

Klassiska Grekland med Svenska Arkeologiska Samfundet och fil dr Niklas Hillbom den 23-30 sept 2018 Athen-Korint-Asine-Mykene-Epidauros-Franchthigrottan-Sparta-Olympia-Delfi-Kap Sounion

Romare och germaner – kulturmöten och konflikter vid imperiets gräns 6-13 okt. 2018. Resa i det romerska Tyskland med fil dr Allan Klynne

Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 november 2018 med fil dr Börje Magnusson
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se