Pilgrimsleden till Santiago de Compostela från Baskien genom kungariket Asturien med fil dr Jesper Blid den 20-27 sept. 2018 Bilbao-Burgos-Frómista-León-Oviedo-Gijón-Santiago de Compostela-Kap Finisterre
Jesper Blid, fil. dr i klassisk arkeologi vid Stockholms universitet är nu gästforskare vid Österreichische Akademie der Wissenschaften. Han har arbetat med greko-romersk, bysantinsk och koptisk arkeologi och arkitekturhistoria och han har bedrivit fältarbeten i det som anses vara världens äldsta kristna kloster, Antoniusklostret i Egypten. Vidare har han deltagit i svenska och amerikanska undersökningar i Pompeji och Morgantina i Italien samt under flera år deltagit i utgrävningar i Zeushelgedomen Labraunda i Turkiet. Han har tidigare varit ciceron på resor i Armenien, Iran, Turkiet, Tunisien, Italien, Spanien, Grekland och Frankrike för Paradisresor.

Enligt kristen tradition påträffades genom ett mirakel aposteln Jakobs grav i galliciska Santiago de Compostela på 800-talet. Efter att S:t Jakob lidit martyrdöden i Jerusalem under 40-talet e.Kr. skall hans kropp ha flyttats till sin sista viloplats i Galicien där han under sitt liv en tid varit verksam. Upptäckten av aposteln Jakobs grav lade grunden till Europas mest populära pilgrimsmål vid sidan av staden Rom. Sedan 900-talet har pilgrimer vandrat längs ett komplicerat vägnät från Europas alla hörn för att besöka de vördade relikerna. Jakobsleden gav i sin tur upphov till åtskilliga mindre pilgrimsorter längs vägen. Skandinaver har besökt platsen av olika anledningar. Vikingar plundrade helgedomen under 800-talet och heliga Birgitta och hennes make bjöd på ett fredligare besök under 1300-talet. Den avslutande delen av pilgrimsleden gick genom kungariket Asturien som grundades av den visigotiske riddaren Pelagius år 718. Det kristna kungariket Asturien var det enda på den Iberiska halvön som motstod den moriska invasionen på 700-talet då t.ex. det visigotiska riket föll. Den asturiska kulturen var starkt influerad av de frankiska karolingerna och det bysantinska riket. Centralorten för den asturiske kungen var Oviedo där några av de äldsta kyrkorna ofta ses som ursprunget till den romanska kyrkostilen. Trots att Asturien militärt motstod morernas erövring av Spanien, ser man ändå starka moriska influenser i t.ex. konst och arkitektur.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tors 20/9
Utresa
Vid lunchtid flyg med Lufthansa från Arlanda/Landvetter/Kastrup till Bilbao med mellanlandning i Frankfurt. Gemensam transfer och incheckning på vårt centrala hotell i Bilbao. Välkomstmiddag på hotellets trevliga restaurang.
Dag 2
Fre 21/9
Guggenheimmuseet-Burgos
På förmiddagen gör vi en vandring under ledning av Jesper Blid. Besök och guidning på det fantastiska Guggenheimmuseet ritat av Frank Gehry med en av de mest betydande privatsamlingarna i världen. Gemensam lunch på museets bistro. På eftermiddagen påbörjar vi vår färd på Pilgrimsleden, där miljontals européer har vandrat, bl a den heliga Birgitta, till Santiago de Compostela för att komma till den helige Jakobs grav. Innan vi tar in på vårt hotell i Burgos går vi in i den imponerande gotiska katedralen i Burgos från 1200-talet, vilken 1984 blev ett av UNESCO:s världsarv.
Dag 3
Lör 22/9
Burgos - Boadilla del Camino - Frómista - León - Oviedo
Utcheckning. Vi vandrar 5 km (man kan även åka med vår buss) utmed Canal de Castilla på en av de vackraste sträckorna längs Pilgrimsleden mellan Boadilla del Camino och Frómista, där vi stannar för lunch. Under dagen passerar vi Sahagún på vägen till León. Vi möter olika konststilar längs vägen - romansk, mudéjar, gotisk och plateresk. I León ser vi klostret San Isidoro med sina välbevarade medeltida målningar. Vi går in i Leóns gotiska katedral från 1200-talet med mer än 1700 kvadratmeter originalfönster och beundrar också den magnifika platereskfasaden på San Marcos från 1400-talet, som var den första renässansbyggnaden i Spanien, tidigare sjukhus för pilgrimerna men idag ett lyxhotell. I utkanten av León ligger kyrkan Virgen del Camino med Subarachs skulpturer av apostlarna. Vi fortsätter under eftermiddagen till Oviedo och tar in på vårt hotell.
Dag 4
Sön 23/9
Oviedo - Gijon - Santiago de Compostela
I Oviedo ser vi kyrkan Santa Maria del Naranco (c:a 850). Kyrkan är ett mästerverk och ursprungligen byggd som palatsaula av Ramiro I av Asturien. Inom konsthistorien betraktad som startskottet till den romanska arkitekturen. Kyrkan är ett UNESCO-världsarv. Vidare till den pittoreska kuststaden Gijón där vi äter lunch. Vi far efter den norra kusten under vår färd till Santiago de Compostela. Incheckning på vårt trevliga hotell där vi bor fyra nätter.
Dag 5
Mån 24/9
Noia-Muros – Kap Finisterre
Vi åker mot Rías Altas till kuststaden Noia och gåtan om förfädernas gravstenar. Vi besöker den vackra fiskebyn Muros och åker till Costa da Morte (De dödas kust), ett av de farligaste navigationsområdena i världen. Förr ansågs inte en pilgrimsresa vara fullbordad om man inte gjorde ett besök på Kap Finisterre, känt för sina legender om hemska skeppsbrott. Kanske vi får uppleva den snabba växlingen i vädret, som sker på några minuter. Vi beundrar den karga naturen och går in i fyren. Lunch på lämpligt ställe under färden. Vi besöker klostret i Muxia och stannar på vår väg tillbaka genom bergen i Ponte Maceira för att beundra den vackra medeltidsbron och staden vid floden Tambre. Efter en otroligt vacker resa återvänder vi till Santiago.
Dag 6
Tis 25/9
Vilagarcía de Arousa-Cambados-Vigo
Avfärd till Rías Baixas. Vi far genom den vackra semesterorten Vilagarcía de Arousa och stannar sedan för att se när befolkningen arbetar på sina musselodlingar. Vi fortsätter ner till Cambados berömt för sitt stensatta torg och unika gamla byggnader. Vi åker över bron ut på den pittoreska lilla ön La Toxa och tittar på den mest berömda byggnaden på ön, en kyrka täckt av snäckskal. I närheten ligger en fiskehamn och de härliga stränderna breder ut sig. Vi stannar i Vigo för lunch och besöker ostronmarknaden.
Dag 7
Ons 26/9
Santiago de Compostela
Vi gör en rundvandring till Santiagos viktigaste sevärdheter med Jesper Blid och vår lokalguide Maria Gonzalez Chamadoira. Vi besöker det storslagna torget Praza do Obradoiro, som inramas av ett antal mäktiga historiska byggnader, ett mål för alla pilgrimer och tittar bl a på magnifika Hotel de los Reyes Católicos renässansportal. Byggnaden uppfördes av Ferdinand och Isabella som sjukhus för pilgrimer. Vi går sen till Praza do Quintana och ser ett annat berömt kloster, San Paio de Antealtares grundat redan på 900-talet. I katedralens krypta under altaret förvaras enligt legenden aposteln Jakobs (Santiagos) kvarlevor. Vi besöker Convento de San Martino Pinario, ett kloster som också innefattar en barockkyrka med en typisk platereskfasad. Tid för lunch. På eftermiddagen besöker vi den berömda katedralen. Huvudingången heter Pórtico de la Gloria och portalen uppfördes redan 1188 och är utsmyckad med tvåhundra figurer med motiv från Uppenbarelseboken. Statyn av aposteln Jakob på portalens mittpelare välkomnar pilgrimerna. Några gånger per år sätter prästerna igång det berömda stora rökelsekaret, el botafumeiro, som man svänger tvärs över hela katedralen ända upp till taket. På kvällen gemensam avskedsmiddag på en typisk galicisk restaurang.
Dag 8
Tors 27/9
Hemresedag
Transfer till flygplatsen i Santiago de Compostela och flyg till Arlanda/Landvetter/Kastrup.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Resans pris: 15.600:- + flygskatter 1831:- från Arlanda, 1800:- från Landvetter och 1966:- från Kastrup
Enkelrumstillägg: 3.300:-
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 10/8) att betalas omgående efter betalningsavisering.
Bankgiro 5169 - 6672 PARADISRESOR
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
I resans pris ingår: Flyg från Arlanda, Landvetter och Kastrup till Bilbao. Hemresa från Santiago de Compostela, del i dubbelrum på tre- och fyrstjärniga hotell med bufféfrukost, välkomst- och avskedsmåltider, lunch i Bilbao, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, fil dr Jesper Blids ciceronskap, lokalguide, reseledning från Paradisresor samt eu-moms. När måltiderna inte ingår äter de som önskar tillsammans. Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se eller genom vår hemsida alt. ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida. Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet.

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorGuggenheim-museet i BilbaoKatedralen i Santiago de CompostelaKap Finisterre, Galicien

 
SRF
 

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 1-8 sept. 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 8-15 sept 2018 med fil dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

FULLSATT! Klassiska Grekland med Svenska Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom den 23-30 sept 2018. Athen-Korintkanalen-Mykene-Epidauros-Franchthigrottan-Asine-Sparta-Olympia-Delfi-Kap Sounion

FULLSATT! Romare och germaner – kulturmöten och konflikter vid imperiets gräns 6-13 okt. 2018. Resa i det romerska Tyskland med fil dr Allan Klynne

Klassiska Sicilien i vårskrud den 29/3-5/4 2019. Rundresa på Sicilien med Tidningen Vi och fil. dr Niklas Hillbom

Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 april 2019 med fil dr Börje Magnusson

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Antikens Provence: en resa till grekiska och romerska lämningar samt konstens Provence den 23-30 april 2019 med fil. dr Jesper Blid. Orange-Avignon-Nimes-Glanum-Arles-Aix-Marseilles-Antibes-Nice

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 31/8-7/9 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split


Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se