Umbrien - Italiens gröna hjärta den 25/9- 2/10 2019 med fil. dr Börje Magnusson och Tidningen Vi. Assisi - Perugia - Todi - Montefalco - Bevagna - Orvieto - Florens
Börje Magnusson är docent i konstvetenskap. Han var intendent vid Nationalmuseum 1972-1992, där han ansvarade för utställningar i de mest skiftande ämnen, från Leonardo da Vinci, Rafael och Rembrandt, till John Bauer, Lennart Rodhe och Svenska filmaffischer. År 1992 blev han vice föreståndare för Svenska institutet i Rom och arbetade där till 2008. I Rom ledde han den årliga kursen i konstvetenskap: under två månader varje höst studerade svenska doktorander Roms viktigaste monument från antiken till idag. Utflykter gjordes till platser runt Rom samt längre exkursioner till bl.a. Assisi, Siena och Florens. Han skrev en guidebok om Rom (2001, 590 sidor). En frukt av hans undervisning är också boken ”Förvandlingskonst” (2007), som presenterar antik mytologi med utgångspunkt från den romerske poeten Ovidius verk Metamorfoser.

Ingen annan nation har gjort lika mycket för mänskligheten som Italien, från antikens Rom, som gav oss reglerna för ett civiliserat liv, till Marconi, som gjorde det möjligt för ord och tankar att flyga fritt över land och vatten. Varje italiensk provins bidrog på sitt sätt, Umbrien med heliga män som gav oss en moralisk kompass, Franciskus framför andra. Landskapet andas frid, de små städerna klättrar uppför sluttningarna mot kyrkan högst upp, likt fåren som lyssnar till sin herdes lockrop. Så skriver, utan att blygas, Corrado Ricci i klassikern Umbria Santa, 1926.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Ons 25/9
Arlanda, Landvetter, Kastrup - Florens
Förmiddagsflyg med Lufthansa från Arlanda och Landvetter via München till Florens. Flyg från Kastrup via Frankfurt. Transfer med buss till Assisi där vi tar in på vårt fyrstjärniga centralt belägna hotell, Hotel Giotto, www.hotelgiottoassisi.it med en underbar terrass med fantastisk utsikt. Här stannar vi fem nätter.
Dag 2
Tors 26/9
Assisi
Förmiddagen ägnas kyrkan S. Francesco, franciskanernas huvudkyrka, uppförd efter helgonets död 1226. Det är egentligen två kyrkor, den ena ovanpå den andra, med helgonets grav i kryptan. Den är rikt dekorerad med fresker av stora mästare, inkallade från tidens ledande centra, Rom, Siena och Florens (Giottos verkstad). Helgongraven och delar av det väldiga klostret kan besökas. Efter lunch stadsvandring med Franciskusminnen, inklusive kyrkan S. Chiara, där grundaren av ordens kvinnliga gren ligger begravd, och det asketiska lilla klostret S. Damiano, där Franciskus gärning började och där han skall ha skrivit Solsången. På kvällen välkomstmiddag på en trevlig restaurang.
Dag 3
Fre 27/9
Assisis omgivningar
På morgonen besöker vi det lilla klostret Carceri på berget ovanför staden, med helgonets grotta, dit han drog sig tillbaka för att meditera. I en liten byggnad med tillhörande kapell finns en handfull bröder. Vi fortsätter till Porziuncola, Franciskus kloster alldeles nedanför staden, med den väldiga vallfartskyrkan S. Maria degli Angeli från 1500-talet, inuti vilken den ursprungliga lilla klosterkyrkan är bevarad som en relik. Lunch intas i den närbelägna staden Torgiano, ett centrum för produktion av olivolja och vin. Grannstaden Deruta närmare Tibern, som vi besöker, är sedan århundraden berömd för sin keramikproduktion.
Dag 4
Lör 28/9
Perugia
Vi besöker Umbriens huvudort Perugia, en gång medlem av det etruskiska stadsförbundet, senare en huvudort i påvestaten, där många påvar residerat längre eller kortare perioder under medeltiden. På förmiddagen besök i Domen, piazzan med Fontana Maggiore och Palazzo dei Priori. Palatset innehåller ett intressant museum, medeltida salar och två helt unika, välbevarade skråinteriörer från 1400-talet: Collegio della Mercanzia och Collegio del Cambio. Staden är rik på spännande miljöer, alltifrån rester av en etruskisk stadsport till mäktiga fortifikationer från renässansen. Det blir gott om tid för egna strövtåg och lunch. Under eftermiddagen återfärd till Assisi.
Dag 5
Sön 29/9
Todi - Montefalco - Bevagna
Vi tar oss med buss till hjärtat av Umbrien, till tre städer med synnerligen väl bevarade miljöer och konstskatter från medeltid och renässans. Todi är en etruskisk bergsstad, med branta gator och ett välbevarat medeltida centrum. Nedanför staden byggdes på 1500-talet en vallfartskyrka med kupol, en byggnad som har tydliga likheter med de äldsta projekten för Peterskyrkan i Rom. I centrum av ett vindistrikt med böljande kullar ligger Montefalco. Franciskanerkyrkan, nu museum, innehåller fresker av Benozzo Gozzoli, med scener ur helgonets liv som också ger en bild av staden och omgivningarna som de tedde sig på 1400-talet. En av scenerna visar hur Franciskus välsignar befolkningen i Montefalco. På en trevlig liten vingård i trakten får vi en rundvandring och provsmakar Umbriens stora rödvin, Sagrantino, vars uråldriga druva bara finns här och äter en utsökt lunch. Nedanför på slätten ligger Bevagna där vi dricker eftermiddagskaffe. Stadens huvudgata är den antika via Flaminia, som förband Rom med norra Italien. I närheten av Bevagna skall Franciskus enligt legenden ha predikat för fåglarna.
Dag 6
Mån 30/9
Orvieto
Utcheckning från vårt hotell. Vi lämnar Assisi och färdas söderut längs Tiberns mellersta lopp, förbi den imponerande Lago di Corbara, den moderna damm som reglerar vattenståndet ända nere i Rom. I dalen ligger Orvieto på sin höga platå, med storslaget påvepalats, medeltidskvarter och en katedral, som kan tävla med dem i Pisa, Siena och Florens. Luca Signorellis fresker (omkr. 1500) har inspirerat såväl Rafael som Michelangelo. Orvieto hörde till det etruskiska stadsförbundet, liksom Perugia. Därifrån går färden norrut till Florens där vi tar in på vårt centralt belägna hotell Croce di Malta.
www.crocedimaltaflorence.com
Dag 7
Tis 1/10
Florens
Förmiddagen ägnas franciskanernas S. Croce, med verk av Giotto, hans medarbetare och efterföljare, liksom av renässansmästare som Donatello och Brunelleschi. Många av Florens märkesmän är begravda här och har ägnats praktfulla monument, från Leonardo Bruni och Michelangelo till Giacchino Rossini. Resten av dagen på egen hand. På kvällen avskedsmiddag på en florentisk restaurang nära hotellet.
Dag 8
Ons 2/10
Hemresa
Vid lunchtid transfer till Florens flygplats för hemresa med Swiss via Zürich till Arlanda, Landvetter eller Kastrup.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Pris från Arlanda/Kastrup: 17.950:- inkl. flygskatter
Pris från Landvetter: 18.450:- inkl. flygskatter
Om du inte har Tidningen Vi prenumerera på http://www.vi-tidningen.se/kampanj/ annars kostar resan 1.000:- mer.
För att resan ska genomföras krävs 20 deltagare.
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 2.900:-
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 15/8 2019) att betalas omgående efter betalningsavisering.
bg 5169 - 6672 PARADISRESOR
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Flyg från Arlanda, Landvetter och Kastrup till Florens tor, del i dubbelrum på våra fyrstjärniga hotell i Assisi och Florens med bufféfrukostar, välkomst- och avskedsmåltider, vinprovning med lunch, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, fil dr Börje Magnussons ciceronskap, lokalguider, reseledning från Paradisresor samt eu-moms. När måltiderna inte ingår äter de som önskar tillsammans.

Gör en intresseanmälan på vår hemsida www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring
08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. Vi har F-skattebevis.
SRF:s (Svenska resebyråföreningens) resevillkor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorS. Franciskuskyrkan. Foto: AlamyVingård vid Montefalco. Foto: AlamyDen helige Franciskus predikar för fåglarna. Foto: Alamy

 
SRF
 

EN LEDIG PLATS KVAR I DELAD HYTT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 31/8 - 7/9 2019 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka -Sibenik- Kornati-Sali-Zadar-Trogir- Split

FULLSATT! Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 26/9-3/10 2019 med fil dr Niklas Hillbom

Klassiska Kampanien: Capri, Paestum och Pompeji prel. 14-21 april 2020 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento-Paestum-Flegreiska fälten-Capri-Pompeji-Vesuvius-Neapel-Herculaneum

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR, prel. 28/4-5/5 2020 med fil. dr Allan Klynne Bologna-Comacchio-Volterra-Vulci-Tarquinia-Viterbo-Aquarossa-Tuscania-San Giovenale-Cerveteri-Pyrgi-Rom
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se