Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 7-14/9 2019 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Trogir- Split
Fil. dr Niklas Hillbom, Antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet, har skrivit sin avhandling om minoiska spel och spelbräden. Han har tidigare varit ciceron för många resor med Paradisresor i den grekiska världen och i Italien, Turkiet, Syrien och Jordanien.
Följ med på en unik båtfärd i den kroatiska arkipelagen! Vi gör strandhugg vid trevliga städer och byar vid kusten och på öarna. Det blir många intressanta föredrag både till sjöss och i land och spännande visningar av vår kunnige ciceron. Vi beundrar de vackra vyerna medan våra guleter glider fram över det glittrande Adriatiska havet. Vi gör spännande strövtåg på historiska platser och besöker många sevärda kulturminnen. Det blir härliga bad från båten i kristallklart turkost vatten. Vi njuter av vår kocks goda mat och kanske ett glas vin medan solen går ner. Några går upp tidigt och upplever den vackra soluppgången.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Lör 7/9
Utresa Salona- Split - Rogoznica
Morgonflyg med SAS från Arlanda, Landvetter och Kastrup till Split. Efter ankomst till Split tar vi oss med egen transfer till Solin, det antika Salona, som grundades av den illyriska folkstammen dalmaterna. Efter att romarna besegrat illyrerna och intagit bosättningen blev Salona den romerska provinsen Dalmatias huvudstad. Vi besöker därefter det arkeologiska museet i den norra delen av Split. Här visas föremål från den grekiska kolonisationen, romartiden och fornkristen tid. I samlingarna finns även föremål från det romerska Salona. Vi ser amfiteatern, triumfbågen och antika gator. Vi far därefter till hamnen i Split där våra vackra två guleter har ankrat. Guleter är motorkryssare byggda i traditionell stil i trä. Vi installerar oss ombord. Varje hytt för två personer är utrustad med dusch och toalett. Alla kojer är placerade i samma plan (inga våningssängar). Vi lägger ut och gör en båtresa till byn Rogoznica på den dalmatiska kusten. Här finns många restauranger och små caféer. Där ordnar vi en vinprovning av traktens vin i samband med välkomstmiddagen.
Dag 2
Sön 8/9
Rogoniza-Krka-Skradin-Sibenik
Under vår frukost ombord kastar besättningen loss och vi går in i en smal vik vid kusten in till Krkas Nationalpark. Vi lägger till i Skradin och ser det vackra vattenfallet. Under färden ut till kusten äter vi lunch ombord och njuter av den vackra vyn av Krka-dalen på väg till det Adriatiska havets pärla Sibenik vid Krkaflodens delta. Staden har en rik historia och vi ser bl a St Jakobs-katedralen, ett verk av byggmästaren Juraj Dalmatinac. Vi lägger till i Sibenik för natten. Här äter vi middag på någon av de trevliga restaurangerna. Varför inte ta en promenad längs de vackra ständerna i denna typiska dalmatiska stad?
Dag 3
Mån 9/9
Sibenik-Kornati-Sali
Idag besöker vi Kornatis nationalpark. Kornati består av 140 öar och rev. Här finns gamla illyriska fort, romerska villor, medeltida fort och den gamla Maria-kyrkan. Naturen är storslagen och ibland stupar klipporna lodrätt ner i det djupa havet. Vi äter lunch ombord och badar i en skyddad vik innan vi går vidare och lägger till i det pittoreska Sali på ön Dugi Otok (Långön) för natten.
Dag 4
Tis 10/9
Sali-Zadar
Efter frukost blir det tid för bad i det kristallklara vattnet. Efter badet går vi in mot fastlandet. Tilläggning i Zadars hamn. Lunch ombord. Vi får en guidad tur i Zadar som har varit Dalmatiens huvudort i århundraden och har ett rikt kulturarv. Här finns många minnen från antiken t ex det romerska forum daterat till det första århundradet e. K. Stadens symbol är St Donatus-kyrkan från 800-talet. Den mäktiga stadsmuren från 1500-talet har en port mot hamnen och en inemot land. I den pittoreska äldsta delen av staden finns många utmärkta restauranger där vi äter middag. Övernattning i Zadar.
Dag 5
Ons 11/9
Zadar-naturhamn
Idag börjar vi färden tillbaka längs den dalmatiska kusten. Vi lägger till i en underbar naturhamn och badar och solar och äter lunch ombord. På eftermiddagen lägger vi till i en vacker vik. Övernattning i naturhamnen.
Dag 6
Tors 12/9
Naturhamn-Trogir
Efter frukost kryssar vi söderut. Ankring vid en obebodd ö för dagens simtur och avkoppling. Vi går in i en naturligt skyddad vik och lägger till vid staden Trogir under antiken kallad Tragurion. Trogir är som ett Venedig i miniatyr och är sedan 1997 med på UNESCOs lista med världsarv. Vi besöker den nyrenoverande St Laurentius-katedralen med den fantastiska porten av Mäster Radovan. Middag äter vi på någon av hamnkrogarna.
Dag 7
Fre 13/9
Trogir- Split
Efter frukost Vi gör sista etappen på vår färd mot Kroatiens största stad Split. Vi lägger till i den välbesökta hamnen och går på promenad i staden. Den gamla staden är bilfri med caféer, små butiker och restauranger. Dagens höjdpunkt är besöket på Diocletianus palats där vi får en spännande guidning. Avskedsmiddag på kvällen på en trevlig restaurang.
Dag 8
Lör 14/9
Hemresedag
På morgonen transfer till Splits flygplats för SAS-flyg till Arlanda, Landvetter eller Kastrup.

RESEFAKTA:
Seglingsrutten kan komma att ändras beroende på väder och vind. Resan innebär promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter. Packa helst i mjuk väska, eftersom utrymmet ombord är begränsat. En relativt liten packning räcker oftast bra eftersom livet ombord är fritidsbetonat. Ta gärna med inneskor eftersom man inte får gå med uteskor ombord.


Resans pris meddelas snart. 2018 års pris var c:a 26.000:-

Anmälningsavgift: 3.000:- (dras av vid slutbetalning den 27/7) betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift.

Efter betalning är anmälan bindande.
Avbeställningsskydd kan tecknas direkt hos Europeiska ERV www.erv.se tel. 0770 457 971 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats.  


Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Bankgiro: 5169 - 6672 PARADISRESORI resans pris ingår: Direktflyg med SAS från Arlanda, Landvetter eller Kastrup-Split tor, del i tvåmanshytt ombord på en av våra guleter hela veckan. Toalett och dusch finns i varje hytt, varje båt har 4 mans besättning och tar 12 gäster ombord, frukost och lunch ombord (middagar dag 2-6 ingår inte), välkomstmiddag med vinprovning och avskedsmiddag, transporter, inträdesavgifter, utflykter enligt program och Niklas Hillboms ciceronskap, reseledning från Paradisresor, hamnavgifter, turistskatt och eu-moms.Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se, gör en intresseanmälan på vår hemsida eller ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida.

Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se. Vi har F-skattebevis. 

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorKrka vattenfall. Foto: Barbro TengbjörkEn av våra gületer. Foto: Barbro TengbjörkTornet i Trogir. Foto: Barbro Tengbjörk

 
SRF
 

FULLSATT! Klassiska Sicilien i vårskrud den 29/3-5/4 2019. Rundresa på Sicilien med Tidningen Vi och fil. dr Niklas Hillbom

Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 april 2019 med fil dr Börje Magnusson

FULLSATT! Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Antikens Provence: en resa till grekiska och romerska lämningar samt konstens Provence den 23-30 april 2019 med fil. dr Jesper Blid. Orange-Avignon-Nimes-Glanum-Arles-Aix-Marseilles-Antibes-Nice

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld Den 31/8 - 7/9 2019 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Trogir- Split

Umbrien, helig mark och Italiens gröna hjärta den 25/9- 2/10 2019 med fil. dr Börje Magnusson och Tidningen Vi

Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 26/9-3/10 2019 med fil dr Niklas Hillbom
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se