FULLSATT! Klassiska Sicilien i vårskrud den 29/3-5/4 2019 Rundresa på Sicilien med Tidningen Vi och fil. dr Niklas Hillbom
Möt våren under en spektakulär rundresa på Sicilien! Vi reser till antikens Sicilien med sina imponerande grekiska tempel, utsökta romerska mosaiker och arkeologiska lämningar i världsklass. Under rundresan upplever vi spännande historia och historier, vacker natur, och välsmakande mat och vin.
Fil.dr Niklas Hillbom är resans ciceron, klassisk arkeolog som skrivit en avhandling om minoiska brädspel och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt östra Medelhavet. Han har tidigare gjort mycket uppskattade resor till klassiska Grekland och en kryssning i östra Medelhavet med Tidningen Vi och även många andra resor för Paradisresor.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Fre 29/3
Utresa till Catania-Syrakusa
Flyg på förmiddagen från Arlanda, Kastrup och Landvetter via München till Catania med Lufthansa. Efter landning vid Etnas sydsluttning transfer till Syrakusa. Incheckning på vårt hotell på Ortygiaön där vi stannar två nätter.
Dag 2
Lör 30/3
Syrakusa
Efter frukost promenad ner till bussparkeringn för busstransport någon kilometer till det magnifika arkeologiska museet Paolo Orsi, som har en utställning som börjar med förhistoriska pygméelefanter vars skelett gett upphov till myten om Kykloperna. Här finns föremål från den allra första grekiska invandringen på Sicilien samt keramik och skulptur från klassisk till hellenistisk tid. Efter besöket går vi över till den imponerande grekiska teatern, helt uthuggen i klippan och till de stora stenbrotten alldeles bredvid. Här arbetade de fängslade atenarna, efter att de förlorat anfallskriget mot Syrakusa år 413 f Kr, en episod som bland annat skildrats av Eyvind Johnson i "Molnen över Metapontion". Vi åker tillbaka till Ortygiaön och äter lunch. Efter lunch tar vi en promenad genom det antika Syrakusa där Arkimedes föddes och dog, Platon filosoferade och Pindaros diktade hymner till den lokale tyrannen. Vi tittar på det arkaiska Apollontemplet, som är ett av de äldsta i den grekiska världen. Vidare under vår vandring på Ortygia stannar vi vid Aretusas källa. Den pampiga katedralen som ursprungligen var ett Athenatempel från grekisk tid besöks också på vår promenad. Välkomstmiddag och vinprovning med föredrag om vin på en trevlig typisk siciliansk vingård i närheten av Syrakusa. Övernattning i Syrakusa.
Dag 3
Sön 31/3
Syrakusa-Piazza Armerina-Agrigento
Utcheckning. På förmiddagen far vi till Piazza Armerina och besöker den romerska villan i Casale, oftast omtalad som "den kejserliga villan", eftersom många anser att den bebotts av den senromerske kejsaren Maximinianus. Märkligast är mosaikerna bl a de berömda badande romarinnorna i bikini. Men här återges även de klassiska antika myterna, som Herkules storverk m m. Jaktscenerna och annat återger den antika föreställningen om Sicilien som lantligt paradis. Lunchpaus en route och vidare färd till Agrigento, där vi stannar två nätter på vårt trevliga hotell vid San Leone ett par kilometer från stranden nedanför Agrigento. Övernattning i San Leone och gemensam middag på hotellet.
Dag 4
Mån 1/4
Dag 4 måndag 1/4 Agrigento

Agrigento, antikens Akragas, där man enligt stadens son filosofen Empedokles åt som om man skulle dö imorgon, men byggde som om man levde för evigt. Här besöks Tempeldalen med hela sju välbevarade grekiska tempel utan motsvarighet i världen, bl a antikens största doriska tempel, tillägnat guden Zeus. Vi äter lunch vid havet. Efter lunch besöker vi även det arkeologiska museet där många föremål från utgrävningar i området förevisas. När vi på kvällen åker till byn San Leone för gemensam middag på en restaurang vid stranden passerar vi de vackert upplysta ruinerna i Agrigento.
Dag 5
Tis 2/4
Agrigento-Selinunte-Segesta-Monreale-Palermo
Utcheckning. På morgonen far vi efter kusten till Selinunte, en av antikens mest spektakulära ruinplatser fylld av gåtor kring ursprung och betydelse. Efter visningen äter vi gemensam lunch vid havet. Vi åker till det naturskönt belägna Segesta och ser det oavslutade men välbevarade stora templet i dorisk ordning. Vi åker vidare till Monreale med en storslagen utsikt över Palermo och besöker den helt mosaikklädda bysantinska katedralen med motiv från gamla och nya testamentet. Fortsatt färd mot Palermo och den omgivande dal som kallas "Conca d´Oro", det gyllene musselskalet, Siciliens hjärta. Palermo är både en modern storstad, en litterärt, konstnärligt och historiskt extremt rik stad. Incheckning på vårt eleganta hotell som tidigare var ett adelspalats i Palermo vid stadens absoluta centrum Quattro Canti.
Dag 6
Ons 3/4
Palermo
Stadsrundtur med buss i Palermo. Vi besöker Palatskapellet i det normandiska Palatset. Under dagen besöker vi det arkeologiska museet Antonio Salinas som har mycket värdefulla samlingar med bl a metoper från templen i Selinunte. Vi passerar Palermos katedral och Porta Nova under färden. På eftermiddagen egen tid i Palermo för egna strövtåg.
Dag 7
Tors 4/4
Palermo-Cefalù-Taormina
Utcheckning. Vi åker efter Siciliens norra kust till hamnstaden Cefalù, där vi beser den vackra normandiska katedralen med berömda bysantinska mosaiker från 1100-talet. Lunch en route på vår väg till Taormina där vi tar in på vårt hotell. Promenad på eftermiddagen till den närbelägna grekiska teatern med hisnande utsikt. Gemensam avskedsmiddag.

Dag 8 fredag 5/4 Hemresedag
Transfer på morgonen till Catanias flygplats för flyg med Lufthansa till Arlanda, Kastrup och Landvetter via Frankfurt.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Pris: 16.900:- för prenumeranter inklusive flygskatter.
Om du inte har Tidningen Vi prenumerera på http://www.vi-tidningen.se/kampanj/ annars kostar resan 1.000:- mer.
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 3.000:-.
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 20/2 ) att betalas omgående efter betalningsavisering.
bg 5169 - 6672 PARADISRESOR

Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Flyg med Lufthansa från Arlanda/Landvetter/Kastrup till Catania tor, del i dubbelrum på våra 4* hotell utom det första som har 3* med bufféfrukostar, välkomstmiddag med vinprovning på vingård dag 2, middag på hotellet San Leone dag 3, middag på restaurang i San Leone dag 4, lunch på stranden i Selinunte dag 5 samt avskedsmiddag dag 7 i Taormina, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, lokalguider, fil. dr Niklas Hillboms ciceronskap, city tax på hotellen samt eu-moms.
Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se, gör en intresseanmälan på vår hemsida www.paradisresor.se eller ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) resevillkor gäller. Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorDomen i Syrakusa. Foto: ENITVilla Casale. Foto: ENITCapella Palatina, Palermo. Foto: ENIT

 
SRF
 

FULLSATT! Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 april 2019 med fil dr Börje Magnusson

FULLSATT! Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Antikens Provence: en resa till grekiska och romerska lämningar samt konstens Provence den 23-30 april 2019 med fil. dr Jesper Blid. Orange-Avignon-Nimes-Glanum-Arles-Aix-Marseilles-Antibes-Nice

FAVORIS I REPRIS! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 31/8 - 7/9 2019 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka -Sibenik- Kornati-Sali-Zadar-Trogir- Split

Umbrien, helig mark och Italiens gröna hjärta den 25/9- 2/10 2019 med fil. dr Börje Magnusson och Tidningen Vi. Assisi - Perugia - Todi - Montefalco - Bevagna - Orvieto - Florens

2 DUBBELRUM KVAR! Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 26/9-3/10 2019 med fil dr Niklas Hillbom
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se