EN LEDIG PLATS KVAR I DELAD HYTT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 31/8 - 7/9 2019 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka -Sibenik- Kornati-Sali-Zadar-Trogir- Split
Fil. dr Niklas Hillbom, Antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet, har skrivit sin avhandling om minoiska spel och spelbräden. Han har tidigare varit ciceron för många resor med Paradisresor i den grekiska världen och i Italien, Turkiet, Syrien och Jordanien.
Följ med på en unik båtfärd i den kroatiska arkipelagen! Vi gör strandhugg vid trevliga städer och byar vid kusten och på öarna. Det blir många intressanta föredrag både till sjöss och i land och spännande visningar av vår kunnige ciceron. Vi beundrar de vackra vyerna medan våra guleter glider fram över det glittrande Adriatiska havet. Vi gör spännande strövtåg på historiska platser och besöker många sevärda kulturminnen. Det blir härliga bad från båten i kristallklart turkost vatten. Vi njuter av vår kocks goda mat och kanske ett glas vin medan solen går ner. Några går upp tidigt och upplever den vackra soluppgången.
Niklas Hillbom

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Lör 31/8
Utresa Salona- Split - Rogoznica
Direktflyg på morgonen med SAS från Arlanda, Landvetter och Kastrup till Split. Efter ankomst till Split tar vi oss med egen transfer till Solin, det antika Salona, som grundades av den illyriska folkstammen dalmaterna. Efter att romarna besegrat illyrerna och intagit bosättningen blev Salona den romerska provinsen Dalmatias huvudstad. Vi besöker därefter det arkeologiska museet i den norra delen av Split. Här visas föremål från den grekiska kolonisationen, romartiden och fornkristen tid. I samlingarna finns även föremål från det romerska Salona. Vi ser amfiteatern, triumfbågen och antika gator. Vi far därefter till hamnen i Split där vår vackra gület har ankrat. En gület är en motorkryssare byggd ii traditionell stil i trä. Vi installerar oss ombord. Varje hytt för två personer är utrustad med dusch och toalett. Alla kojer är placerade i samma plan (inga våningssängar). Vi lägger ut och gör en båtresa till byn Rogoznica på den dalmatiska kusten. Här finns många restauranger och små caféer. Där ordnar vi en vinprovning av traktens vin i samband med välkomstmiddagen.
Dag 2
Sön 1/9
Rogoniza-Krka-Skradin-Sibenik
Under vår frukost ombord kastar besättningen loss och vi går in i en smal vik vid kusten in till Krkas Nationalpark. Vi lägger till i Skradin och åker med en mindre båt till det vackra vattenfallet. Under färden ut till kusten äter vi lunch ombord och njuter av den vackra vyn av Krka-dalen på väg till det Adriatiska havets pärla Sibenik vid Krkaflodens delta. Staden har en rik historia och vi ser bl a St Jakobs-katedralen, ett verk av byggmästaren Juraj Dalmatinac. Vi lägger till i Sibenik för natten. Här äter vi middag på någon av de trevliga restaurangerna. Varför inte ta en promenad längs de vackra ständerna i denna typiska dalmatiska stad?
Dag 3
Mån 2/9
Sibenik-Kornati-Sali
Idag besöker vi Kornatis nationalpark. Kornati består av 140 öar och rev. Här finns gamla illyriska fort, romerska villor, medeltida fort och den gamla Maria-kyrkan. Naturen är storslagen och ibland stupar klipporna lodrätt ner i det djupa havet. Vi äter lunch ombord och badar i en skyddad vik innan vi går vidare och lägger till i det pittoreska Sali på ön Dugi Otok (Långön) för natten.
Dag 4
Tis 3/9
Sali-Zadar
Efter frukost blir det tid för bad i det kristallklara vattnet. Efter badet går vi in mot fastlandet. Tilläggning i Zadars hamn. Lunch ombord. Vi får en guidad tur i Zadar som har varit Dalmatiens
huvudort i århundraden och har ett rikt kulturarv. Här finns många minnen från antiken t ex det romerska forum daterat till det första århundradet e. K. Stadens symbol är St Donatus-kyrkan från 800-talet. Den mäktiga stadsmuren från 1500-talet har en port mot hamnen och en inemot land. I den pittoreska äldsta delen av staden finns många utmärkta restauranger där vi äter middag. Övernattning i Zadar.
Dag 5
Ons 4/9
Zadar-naturhamn
Idag börjar vi färden tillbaka längs den dalmatiska kusten. Vi lägger till i en underbar naturhamn och badar och solar och äter lunch ombord. På eftermiddagen lägger vi till i en vacker vik. Övernattning i naturhamnen.
Dag 6
Tors 5/9
Naturhamn-Trogir
Efter frukost kryssar vi söderut. Ankring vid en obebodd ö för dagens simtur och avkoppling. Vi går in i en naturligt skyddad vik och lägger till vid staden Trogir under antiken kallad Tragurion. Trogir är som ett Venedig i miniatyr och är sedan 1997 med på UNESCOs lista med världsarv. Vi besöker den nyrenoverande St Laurentius-katedralen med den fantastiska porten av Mäster Radovan. Middag äter vi på någon av hamnkrogarna.
Dag 7
Fre 6/9
Trogir- Split
Efter frukost Vi gör sista etappen på vår färd mot Kroatiens största stad Split. Vi lägger till i den välbesökta hamnen och går på promenad i staden. Den gamla staden är bilfri med caféer, små butiker och restauranger. Dagens höjdpunkt är besöket på Diocletianus palats där vi får en spännande guidning. Den centralt belägna peristylen är den mest kända delen. I palatskomplexet finns Sankt Dominius katedral vars centrala del utgjorde kejsarens mausoleum. I närheten fanns också ett jupitertempel som byggdes om till dopkapell tillägnat Johannes. Avskedsmiddag på kvällen på en trevlig restaurang i gamla staden.
Dag 8
Lör 7/9
Hemresedag
På morgonen transfer till Splits flygplats för SAS-flyg direkt till Arlanda, Landvetter eller Kastrup.

RESEFAKTA:
Seglingsrutten kan komma att ändras beroende på väder och vind. Resan innebär promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter. Packa helst i mjuk väska, eftersom utrymmet ombord är begränsat. En relativt liten packning räcker oftast bra eftersom livet ombord är fritidsbetonat. Ta gärna med inneskor eftersom man inte får gå med uteskor ombord.

Resans pris: 26.650:- inklusive flygskatter.
Anmälningsavgift: 3.000:- (dras av vid slutbetalning den 20/7) betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift. Efter betalning är anmälan bindande.
Avbeställningsskydd kan tecknas direkt hos Europeiska ERV www.erv.se tel. 0770 457 971 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats.
Kontrollera att ni har reseförsäkring! Bankgiro: 5169 - 6672 PARADISRESOR

I resans pris ingår: Direktflyg med SAS från Arlanda, Landvetter eller Kastrup-Split tor, del i tvåmanshytt ombord på vår gulet hela veckan. Toalett och dusch finns i varje hytt, båten har 4 mans besättning och tar 11-12 gäster ombord, frukost och lunch ombord (middagar dag 2-6 ingår inte), välkomstmiddag med vinprovning och avskedsmiddag, transporter, inträdesavgifter, utflykter enligt program och Niklas Hillboms ciceronskap, hamnavgifter, turistskatt och eu-moms.

Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se, gör en intresseanmälan på vår hemsida eller ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se. Vi har F-skattebevis.

Utvärderingar från våra guletresor september 2018.
”Niklas Hillbom som vanligt toppen. Väl påläst, pedagogisk och entusiastisk. Bra jobbat då det trots allt var första gången resan gjordes.”

”Toppen, mycket trevlig att lyssna på, mycket ambitiös och omtänksam om alla på resan. En perfekt guide helt enkelt för denna typ av resor.”

”Mycket kunnig och lättsam och trevlig som vanligt.”

”Utmärkt. Kunnig och väl förberedd. Litteraturlistan och kompendiet uppskattas!”

”Tack för en helt underbar kryssning. Fantastisk båt, fin hytt, trevlig serviceinriktad besättning. .Fin födelsedagstårta,( tack.) Niklas utmärkt som alltid, väl förberedd, bra med kompendier. Björn skötte allt praktiskt på sitt vanliga utmärkta sätt och Paradisresor är toppen.Kryssningen var bra upplagd med intressanta platser. En underbar vecka.”

Resans uppläggning i stort och smått. Förslag till förbättringar: ”kör samma koncept”

”Enligt mig finns inget att förbättra. Allt var perfekt. Guidningen i palatset i Split var veckans höjdpunkt”

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorTrogir. Foto: Katarina LineGület på Adriatiska havet. Foto: Katarina LineSplit, Diocletianus palats. Foto: Katarina Line

 
SRF
 

Umbrien - Italiens gröna hjärta den 25/9- 2/10 2019 med fil. dr Börje Magnusson och Tidningen Vi. Assisi - Perugia - Todi - Montefalco - Bevagna - Orvieto - Florens

FULLSATT! Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 26/9-3/10 2019 med fil dr Niklas Hillbom

Klassiska Kampanien: Capri, Paestum och Pompeji prel. 14-21 april 2020 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento-Paestum-Flegreiska fälten-Capri-Pompeji-Vesuvius-Neapel-Herculaneum

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR, prel. 28/4-5/5 2020 med fil. dr Allan Klynne Bologna-Comacchio-Volterra-Vulci-Tarquinia-Viterbo-Aquarossa-Tuscania-San Giovenale-Cerveteri-Pyrgi-Rom
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se