FULLSATT! Från grottmålningar till riddarborgar i södra Frankrike den 7-15 maj 2023 med Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom
Fil. dr Niklas Hillbom är klassisk arkeolog som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt Medelhavet. Han har tidigare gjort många uppskattade resor med Paradisresor för bl a Arkeologiska Samfundet till Syrien, Jordanien, Kreta, Cypern, Klassiska Grekland och Sicilien. Han har även ordnat resor till södra Frankrike, bl a åt Institutionen för arkeologi och antikens historia i Lund.
Niklas Hillboms hemsida: Arktir.se

Resan inleds med statyer och grottmålningar från äldre stenåldern och avslutas med grekiska lämningar och föremål i Marseille. Däremellan är fokus helt på den romerska arkeologin och hur den romerska kulturen spreds upp över södra Frankrike. Från Narbo Martius, den första huvudstaden i den äldsta provinsen, följer vi Via Domitia norrut och reser således samma väg som de kulturella influenserna gjorde för 2000 år sen. Under en vecka med ett pärlband av spektakulära lämningar och tematiska nedslag följer vi dessa tidiga trådar som är så viktiga för att förstå ursprunget till det medeltida Frankrike och i förlängningen den västeuropeiska kulturen.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Sön 7/5
Utresa
Flyg från Arlanda, Kastrup eller Landvetter till Toulouse med KLM via Amsterdam. Med vår buss åker vi norrut till Les Eyzies. På eftermiddagen tar vi in på vårt pittoreska lilla hotell vid floden Tayac, där vi stannar två nätter. Välkomstmiddag på en trivsam restaurang i byn.
Dag 2
Mån 8/5
Les Eyzies- Font de Gaume-l´Abri de Cap Blanc
I närheten av vårt hotell ligger grottan Font de Gaume med sagolika grottmålningar, som vi besöker under morgonen. Efter lunch åker vi till på grottan/överhänget l’Abri de Cap Blanc och beundrar de fantastiska skulpturerna av hästar, bisonoxar och olika hjortdjur. Sedan följer besök på Musée National de Préhistoire med föremål från trakten.
Dag 3
Tis 9/5
Les Eyzies-Pech Merle-Carcasonne-Narbonne
Utcheckning från hotellet. Vi far några mil till den intressanta grottan Pech Merle, som är en av Frankrikes få grottor med förhistoriska målningar som är öppna för allmänheten. Här finns fantasieggande naturtrogna bilder av ullhårig mammut, fläckiga och enfärgade hästar, renar och bockar och ett 29.000 år gammalt handavtryck. Vi besöker museet och ser deras film. Sedan åker vi mot Carcasonne. Lunch en route. På andra sidan om floden Aude, som flyter genom staden, ligger det sagolika la Cité uppe på en kulle. Carcasonne är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa med grevepalats och dubbla stadsmurar. Vi diskuterar katarerna och tittar bortom restaureringar och spårar de äldsta, romerska grunderna i staden. Därefter åker vi till den trevliga staden Narbonne där vi tar in på vårt hotell.
Dag 4
Ons 10/5
Narbonne-Enserune-Ambrussum-Arles
Förmiddagen ägnar vi åt provinshuvudstaden Narbo Martius (Narbonne), där Caesars veteraner från den 10:e legionen fick slå sig ner efter erövringen av Gallien. Vi ser den vackra katedralen och får höra spännande historier om visigoter, morer, Pippin den lille och medeltiden. Vi går ner i de underjordiska romerska lagertunnlarna (Horreum) och tittar på en bevarad bit av den romerska riksvägen Via Domitia. Efter lunch fortsätter vi färden till oppidum d´Enserune vid Canal du Midi. Det är ruinerna av en befäst gallisk stad med milsvid utsikt över Languedoc-slätten. Vi gör en rundvandring i ruinområdet och besöker museet. Därefter följer vi den romerska vägsträckningen längs Medelhavet och ser utgrävningarna vid Ambrussum. Vi passerar en ståtlig romersk bro och en vägstation. Sista etappen idag är Arles, bl a förknippad med Vincent van Gogh. Här tar vi in på vårt hotell där vi ska stanna fyra nätter.
Dag 5
Tors 11/5
Arles
I vackra Arles vandrar vi runt och visualiserar antikens Arelate som grundades av Julius Caesar. Vi njuter av en amfiteater i världsklass och undersöker den jättelika romerska kryptoportiken som gömmer sig under den medeltida staden. Konstantin använde Arles som sin residensstad under tidigt 300-tal och vi besöker de imponerande ruinerna av kejsarens välbevarade badhus. Egen tid på eftermiddagen.
Dag 6
Fre 12/5
Arles-Barbegal-Glanum-Saint Remy-Orange-Arles
Vi gör en utflykt till Barbegal med sin akvedukt som ligger en bit utanför Arles. Längs sluttningen finns ruinerna av ett av de största industrikomplexen från antiken i form av 16 sammanlänkade vattenmöllor. Man har uppskattat att de malde över 4 ton mjöl per dag som födde de ca 30.000 invånarna i Arelate (Arles). Färden går vidare till Glanum, som är en vackert belägen utgrävningsplats uppe bland de gröna kullarna med en hel romersk stadskärna framgrävd. Julii-mausoleet och triumfbågen är extremt välbevarade höjdpunkter. Tid för lunch i det närbelägna Saint Remy. På eftermiddagen utflykt till Arausio (Orange) med den världsarvslistade teatern med 10.000 platser, som är ett av de mest välbevarade antika monument i världen. Även den treportade triumfbågen från kejsar Tiberius tid med sina reliefer av besegrade kelter tillhör toppskiktet bland vackra lämningar. Återfärd till Arles.
Dag 7
Lör 13/5
Arles-Pont du Gard-Nimes-Arles
Dagens busstur tar oss först till ett av Frankrikes mest besökta turistmål och världens vackraste akvedukt Pont-du-Gard. Vi studerar byggnadsverket från alla vinklar, lyssnar på föredrag om akvedukter och förundras över romersk ingenjörskonst. Där finns ett intressant museum som bl a visar hur akvedukten byggdes. Vidare färd mot Nemausus (Nimes). Vi besöker det magnifika Musée de la Romanité där vi guidas runt bland mängder av föremål, statyer och mosaiker. Tid för lunch i staden. Den jättelika, välbevarade amfiteatern, där blodiga gladiatorspel och djurhetsningar förekom, ligger precis utanför museet. Vi beundrar det korintiska templet Maison Carrée, det bäst bevarade templet från romersk tid, helgat åt kejsarkulten innan vi far tillbaka till vårt hotell.
Dag 8
Sön 14/5
Arles-Marseille
Vi checkar ut från hotellet i Arles och åker några mil ner till kusten till den än i våra dagar mycket viktiga och mångkulturella hamnstaden Marseille, som är Frankrikes näst största stad, där vi ska bo sista natten. De grekiska grundarna benämnde staden Massalia. Vi besöker stadsmuseet Musée d´Histoire och får höra berättelser om den grekiska kolonin. Lunchpaus före incheckning på vårt hotell i Marseille. På kvällen promenerar vi ner till Vieux Port för gemensam avskedsmiddag på en typisk fransk restaurang.
Dag 9
Mån 15/5
Hemresa
Två olika transfers till Marseilles flygplats på morgonen/förmiddagen på grund av ändrade flygtider till Arlanda. Flyg till Arlanda via Amsterdam och till Kastrup eller Landvetter via Paris.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter. Arkeologiska Samfundets medlemmar har förtur till resan, men även andra intresserade välkomnas.

Resans pris från Arlanda, Landvetter eller Kastrup: 20.850:- inkl. flygskatter.
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 1/4 2023) att betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift.
Enkelrumstillägg: 3.900:-

Avbeställningsskydd kan tecknas genom ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats. Kontrollera att ni har reseförsäkring! Paradisresors bankgiro: 5169 - 6672

I resans pris ingår: Flyg ut till Toulouse och hem från Marseille, del i dubbelrum med frukost i centralt belägna trestjärniga hotell, välkomstmiddag och avskedsmåltid, transporter och utflykter i turistbuss enligt program, inträdesavgifter, city tax, eu-moms och fil.dr Niklas Hillboms ciceronskap. Vi har hörsnäckor.

För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se
eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992. Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se
Vi har F-skattebevis.

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorGlanum. Foto: Jesper BlidPont du Gard. Foto: Jesper BlidNimes, Maison Carrée

 
SRF
 

Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji den 11-18 april 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

BOKA SNARAST! FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR den 24/4-2/5 2023 med fil. dr Allan Klynne i samarbete med Populär Arkeologi. Bologna-Comacchio-Murlo-Volterra-Vulci-Tarquinia-Viterbo-Tuscania-San Giovenale-Acquarossa-Cerveteri-Rom

Bland traker, romare och bulgarer-det antika och medeltida Bulgarien. Rundresa 12–20 sept. 2023 med fil. dr Jesper Blid

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya medlemmar till Afrodites ö - södra och norra Cyperns konst, historia och arkeologi den 25 sept-2 okt 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till det Bysantinska Norditalien-en skimrande historisk mosaik. Ravenna-Padua-Venedig. Rundresa med fil. dr Jesper Blid den 13-20 okt. 2023
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se