Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya medlemmar till Afrodites ö - södra och norra Cyperns konst, historia och arkeologi den 25 sept-2 okt 2023 med fil. dr Niklas Hillbom
Fil. dr Niklas Hillbom är resans ciceron, klassisk arkeolog som skrivit en avhandling om minoiska brädspel och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt östra Medelhavet, där inte minst Cypern är en viktig länk. Han har gjort många uppskattade resor för Paradisresor i Syrien, Jordanien, Grekland, Turkiet, Italien och även varit ciceron på denna resa flera gånger.
Niklas Hillboms hemsida: Arktir.se

Upplev Larnacabuktens stränder och följ med i den 100-åriga stora svenska Cypernexpeditionens fotspår! Cypern har i årtusenden fungerat som ett kulturhistoriskt nav i östra Medelhavet och erbjuder många spektakulära historiska platser.

Vi bor hela veckan på ett underbart strandhotell i Larnaka nära till bad och avkoppling och gör dagsutflykter till både södra och norra delen av Afrodites vackra ö. Vi besöker lämningar från stenåldern och mykensk tid, beundrar mosaiker i praktvillor från romartiden och letar upp kända och okända grekiska tempel, teatrar och försvarsverk under ledning av vår kunnige ciceron fil dr Niklas Hillbom. Vi beundrar Vouni vid den dramatiska norra kusten där den Svenska Cypernexpeditionen gjorde klassiska utgrävningar. En av höjdpunkterna är Arkeologiska Museet i Nicosia där hälften av de fantastiska terrakottafigurerna från Ayia Irini finns. Den andra hälften är som bekant på Medelhavsmuseet.
Resan har varit mycket uppskattad när vi gjort den tidigare.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Mån 25/9
Utresa till Larnaca
På morgonen direktflyg från Arlanda, Landvetter eller Malmö till Larnaca. Måltid på planet. Vi åker med egen buss till den vackra moskén Hala Sultan Tekke där Mohammeds faster Umm Harams grav finns. Moskén är en viktig pilgrimsort för trogna muslimer. Vår ciceron ger en introduktion till resan i den vackra omgivningen. Fortsatt färd till Larnacabukten och vi tar in på vårt underbara fyrstjärniga hotell alldeles vid stranden. Gemensam barbecuemiddag på hotellet.
Dag 2
Tis 26/9
Kourion, Kalavasos Tenta, Khirotikia
Vi åker till Kourion med en fantastisk utsikt över Medelhavet. Kourion har varit befolkad sedan mykensk tid och höjdpunkten nåddes under romarna. Här finns rester av Apollons stora helgedom och tempel. Från romersk period finns bl a den fina teatern med storslagen utsikt mot hav, forum och bad. Här tillbringar vi förmiddagen innan vi åker ner till stranden för att äta lunch på en enkel taverna. Efter lunchpaus åker vi till stenålderssamhällena Kalavasos Tenta och Khirotikia med sina 8–9000 år gamla rundhus. I Khirotikia finns även fina rekonstruktioner av dessa hus. Kaffepaus innan vi återvänder till hotellet.
Dag 3
Ons 27/9
Petra tou Romiou, Kouklia (Palai Paphos), Paphos
Resan går västerut till Petra tou Romiou, som var platsen där Afrodite föddes ur havets skum utanför de karga klipporna. Vi tittar sedan på en gömd bit av Paphos stadsmur som kan berätta om en spännande belägring. Vi beundrar Cyperns bäst bevarade mosaiker i praktvillor från romartiden som upptäcktes så sent som 1962 med bl a Dionysos hus med mosaiker föreställande vinguden och Orfeus hus med den tragiske Orfeus avbildad tillsammans med vilda djur. En härlig lunch med fisk och skaldjur intas nere vid hamnen i Paphos. Vi avslutar med spektakulära hellenistiska gravar uthuggna i klippan vid havet.
Dag 4
Tors 28/9
LEDIG DAG
Ledig dag för egna aktiviteter. Utanför hotellet går det regelbundet en lokalbuss in till Larnacas centrum. Resan tar bara 20-30 min. Några förslag på besök är Pieridesstiftelsens museum och Lazaruskyrkan i Larnaca. Efter strandpromenaden ligger en rad trevliga fiskrestauranger där man kan njuta av havets läckerheter och gott cypriotiskt vitt vin. Eftermiddagen tillbringas med fördel vid pool och hav.
Dag 5
Fre 29/9
Vouni, Nicosia
Idag far vi till norra delen av Cypern till den dramatiska nordkusten och besöker det storslagna Vouni. Där ser vi det av svenskar utgrävda klassiska palatset. Här kan man stå i världens äldsta bastu och titta ut över en hisnande medelhavsutsikt. Vi fortsätter vår färd till Nicosia mitt inne i landet på gränsen till norra Cypern där vi får tid för lunch. Besök på det mycket fina Cypernmuseet med fynd från sten- och bronsåldern samt hellenistisk, klassisk och romersk tid. Ett praktverk från romersk tid är den välbevarade bronsstatyn av kejsar Septimius Severus. Många fynd gjorda av svenska arkeologer finns också här. En av höjdpunkterna är hälften av de fantastiska terrakottafigurerna från Ayia Irina. Den andra hälften finns som bekant på Medelhavsmuseet i Stockholm. Det rullar en intressant film om de svenska utgrävningarna i museet.
Dag 6
Lör 30/9
Kolossifortet, Cyperns vinmuseum, Omodos
Vi åker västerut mot hamnstaden Limassol. Vi stannar vid tempelriddarnas och korsfararnas fort i Kolossi. Det är en solid och ointaglig liten fästning. Från toppen är det en betagande utsikt. Bredvid ligger ruinerna av en gammal sockerfabrik som vi studerar. Sockerrör odlades i närheten och raffinerades på platsen. Vi gör ett besök på Cyperns vinmuseum i Erimi. Öns vintillverkning genom tiderna presenteras. Vi provar vin och lyssnar på Niklas Hillboms föredrag om antikens dryckesseder. Vi åker därefter till den pittoreska byn Omodos i Troodosbergen och vi äter en lång lunch bestående av traditionella rätter och vin. I Omodos ligger Timiou Stavros munkkloster där delar av Kristi kors förvaras som heliga reliker. Vi promenerar i den pittoreska bergsbyn, dricker kaffe och tittar på Cyperns äldsta vinpress.
Dag 7
Sön 1/10
Salamis, St Barnabas, Famagusta, Larnaca
Idag gör vi en ny utflykt till norra Cypern. Vi stannar först i Salamis där en av det antika Cyperns förnämsta städer låg. Sedan stannar vi till vid kupolgravarna som påminner om de i Mykene, där stadens kungar begravdes med hästoffer, innan vi fortsätter till St Barnabas munkkloster som går tillbaka till 400-talet. Där tittar vi på det gamla pilgrimsmålet St Barnabas grav - han lät kristna Cypern- samt vackra ikoner och väggmålningar. Nästa anhalt blir den viktiga bronsåldersstaden Enkomi varifrån Cyperns koppar skeppades ut över hela Medelhavet. Vi promenerar till det s k Othellotornet vid hamnen i Famagusta och tar lunchpaus innan vi återvänder till hotellet för avkoppling och bad. Vi åker till Larnaca med vår buss för gemensam avskedsmiddag på en trevlig fiskrestaurang.
Dag 8
Mån 2/10
Hemresedag
Transfer till Larnacas flygplats för flyg till Arlanda, Landvetter eller Malmö.

RESEFAKTA:
Medlemskap i Medelhavsmuseets vänner krävs för deltagande i resan. Föreningens pg är 53595-5.
Årsavgift 200:- per person, för par/sammanboende 300:-

Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.

Pris från Arlanda eller Malmö inkl. flygskatter: 19.850:-
Pris från Landvetter inkl. flygskatter: 20.250:-
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 4.500:-

Varje standardrum har delvis havsutsikt med balkong. Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas.
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning den 18/8 2023) betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift. Efter betalning är anmälan bindande.
Bankgiro 5169 - 6672 PARADISRESOR
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel. 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts.
Kontrollera att ni har aktuell reseförsäkring!

I resans pris ingår: Direktflyg t o r från Arlanda, Landvetter eller Malmö till Larnaca, del i dubbelrum på vårt fyrstjärniga strandhotell med bufféfrukost, måltid på planet, välkomst-och avskedsmiddagar, transporter i turistbuss och utflykter och guidning enligt program, inträdesavgifter, fil dr Niklas Hillboms ciceronskap, lokala guider och eu-moms.
För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se. Vi har F-skattebevis. Org. nr 96 96 00-58 50

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorRomerskt bad i Kourion.Palatset i Vouni.Terrakottafigurer från Ayia Irina. Permission by the Department of Antiquities, Cyprus.

 
SRF
 

Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji den 11-18 april 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

BOKA SNARAST! FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR den 24/4-2/5 2023 med fil. dr Allan Klynne i samarbete med Populär Arkeologi. Bologna-Comacchio-Murlo-Volterra-Vulci-Tarquinia-Viterbo-Tuscania-San Giovenale-Acquarossa-Cerveteri-Rom

FULLSATT! Från grottmålningar till riddarborgar i södra Frankrike den 7-15 maj 2023 med Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom

Bland traker, romare och bulgarer-det antika och medeltida Bulgarien. Rundresa 12–20 sept. 2023 med fil. dr Jesper Blid

Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till det Bysantinska Norditalien-en skimrande historisk mosaik. Ravenna-Padua-Venedig. Rundresa med fil. dr Jesper Blid den 13-20 okt. 2023
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se