BOKA SNARAST! FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR den 24/4-2/5 2023 med fil. dr Allan Klynne i samarbete med Populär Arkeologi. Bologna-Comacchio-Murlo-Volterra-Vulci-Tarquinia-Viterbo-Tuscania-San Giovenale-Acquarossa-Cerveteri-Rom
Allan Klynne är författare, översättare och fil. dr i antikens kultur och samhällsliv. Åren 2003–2007 arbetade han som forskarassistent vid Svenska institutet i Rom, 2010–2012 som vikarierande lektor vid Stockholms universitet och 2017 som tf intendent på Villa San Michele på Capri. Bland hans böcker märks den kritikerrosade Kleopatra - liv och legend (2009), Pyrrhos – segraren som förlorade (2016), Antikens sju underverk (2019) samt Spartacus och slavkriget som skakade Rom (2022). Allan Klynne har varit Paradisresors mycket uppskattade ciceron i Grekland, Albanien, Tyskland, England och på många resor i Italien.

Den etruskiska civilisationen blomstrade under perioden 600-talet till 300-talet f.Kr. i det mellersta Italien, framför allt i de moderna landskapen Umbrien, Toscana och Latium. Etruskerna kom att påverka det arkaiska Roms arkitektur och religion och under en period styrdes Rom av etruskiska kungar. Etruskerna hade vidsträckta handelsförbindelser, byggde mäktiga befästa städer och skapade enastående konst som trots stark inspiration från Grekland uppvisar ett helt eget uttryck. Resan ger både en introduktion och fördjupning till etruskernas arkitektur, gravar, konst och vardagsföremål, alltihop presenterat i förhållande till historien, forskningen och det levande landskapet.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Mån 24/4
Utresa till Bologna
Flyg på eftermiddagen med SAS från Arlanda via Kastrup till Bologna. Bologna ligger på lämningarna av den etruskiska staden Felsina, som hade sin storhetstid på 400-talet f.Kr. Staden var knutpunkt för handeln med järn till hamnstaden Spina. Efter ankomst transfer till vårt trevliga centralt belägna Hotel Tre Vecchi **** i Bologna där vi stannar två nätter.
Dag 2
Tis 25/4
Bologna-Comacchio-Bologna
Idag gör vi en heldagsutflykt några mil ut till Adriatiska havets kust till den nutida orten Comacchio i Po-deltat. Här finns kanaler som i Venedig. Vi besöker det intressanta museet Comacchio Museo Delta Antico med unikt välbevarade fynd från ett skepp som förliste i början av kejsartiden samt de etruskiska gravarna i Spina. Promenad och fika före vår gemensamma välkomstlunch i Comacchio på en fiskrestaurang med utsökta rätter från havet. Återfärd till Bologna och vårt hotell.
Dag 3
Ons 26/4
Bologna-Murlo-Volterra
Utcheckning. På morgonen far vi till Murlo, vars museum innehåller fynden från de etruskiska byggnaderna i Poggio Civitate från tidigt 500-tal f.Kr. Lunch på en utvald restaurang i Murlo. Vidare till staden Volterra som ligger högt uppe på ett berg och fortfarande ger en känsla av etruskisk bosättning. Här besöker vi det fina etruskermuseet Guarnacci bl a känt för sina askurnor, många unika bronsskulpturer och terrakottaföremål. Staden är mycket trevlig att promenera i med trånga gränder och härlig utsikt över den omgivande nejdens kullar. I Volterra tar vi in på Hotel San Lino*** innanför stadsmurarna, som tidigare var ett nunnekloster.
Dag 4
Tors 27/4
Volterra-Vulci-Tarquinia
Utcheckning. Efter frukost reser vi söderut mot Tarquinia och stannar till i Vulci med dess spektakulära bro Ponte della Badia och det arkeologiska museet i det medeltida Castello della Badia. Vulci var under det begynnande 1800-talet en viktig plats för fynd av grekiska vaser. Vi promenerar i Vulcis arkeologiska park med många antika byggnader. Bland romerska lämningar såsom akvedukten, forum, bad och mosaiker ligger även etruskiska nekropoler. Den mest kända är den s k Françoisgraven med flera väggmålningar, vilka finns dels i graven och dels i en privatsamling i Rom.
Vi äter lunch i närheten och far sedan genom det säregna kustlandskapet maremma till Tarquinia, som är en av de äldsta etruskiska städerna med gravar från 800-talet f.Kr. och senare med rika fynd. Tarquinia var på 600-talet en av de mäktigaste etruskiska städerna och kontrollerade ett stort område från kusten upp till Bolsenasjön. Det var från Tarquinia som Tarquinius Priscus, Roms femte kung, härstammade. Den nutida staden kallades Corneto ända fram till 1922, då man som en följd av de framgångsrika utgrävningarna återtog det antika stadsnamnet Tarquinia. Vid framkomst lämnar vi väskorna i receptionen på Hotel Tarconte*** och promenerar till stadens arkeologiska museum i ett palats från 1400-talet med fynd bl a från gravarna utanför Tarquinia. Här bor vi tre nätter.

Dag 5
Fre 28/4
Tarquinia-San Giovenale-Acquarossa-Tarquinia
Idag far vi till den svenska utgrävningen San Giovenale. Här verkade bl a kung Gustav VI Adolf många somrar vid Svenska forskningsinstitutet i Roms utgrävningar som pågick 1956-65. Vi tar kaffepaus i närbelägna Vetralla, där kungen ofta brukade fika. Vidare till den svenska utgrävningen i Acquarossa som vi besöker. Den kungliga utgrävningen gjorde det möjligt att få en inblick i hur etruskerna bodde och levde under 600-500-talen f.Kr. Därefter äter vi en god lunch i närheten av Acquarossa innan vi återvänder till Tarquinia.
Dag 6
Lör 29/4
Tarquinia-Tarquinias gravkammare-Viterbo-Tuscania-Tarquinia
Dagen börjar med ett besök i nekropolen alldeles utanför staden. Vi studerar de etruskiska gravkamrarnas färgglada målningar med fantasieggande motiv som ger inblickar i etruskernas religiösa föreställningsvärld. Vi ser dansare, banketter, jaktscener mm. Några mil inåt land ligger Viterbo ovanpå ruinerna av en etruskisk stad och i bergen runt omkring kan man se gravgrottor med stiliga fasader uthuggna i klippan. Stadens storhetstid är emellertid 1200-talet, då flera påvar föredrog att residera i Viterbo istället för i Rom, och staden har fortfarande en medeltida prägel. Det arkeologiska museet Rocca Albornoz har en permanent utställning om de svenska utgrävningarna i Acquarossa och San Giovenale. Efter besök på museet äter vi lunch i Viterbo. Vidare färd mot Tuscania, som var en knutpunkt i vägnätet mellan kusten och Tiberns dalgång både under antiken och medeltiden. Tuscanias medeltida stadskärna förstördes av en jordbävning 1971, men har återuppbyggts. Vi besöker det arkeologiska museet som bland annat innehåller en samling skulpterade etruskiska sarkofager från gravgrottorna runt staden. Tillbaka till hotellet och Tarquinia.
Dag 7
Sön 30/4
Tarquinia-Cerveteri-Villa Giulia, Rom
Utcheckning. Vi tar oss söderut till den berömda etruskiska staden Cerveteri, antikens Caere, där romarna studerade religion, vilket anses levt vidare i ordet ceremoni. Caere var en av Etruriens största och rikaste städer, vilket också framgår av de vidsträckta nekropolerna med sina karakteristiska tumulusgravar. Redan på 700-talet f.Kr. var Caere en rik handelsstad med ansenliga exportinkomster från metallbrytningen i Tolfabergen. Vi besöker Cerveteris nekropol med dess gravar nedhuggna i klippan med skulpterade reliefer av köksutrustning och annat gods som den döde behövde på den andra sidan. Därefter åker vi till den eviga staden Rom. Lunch i närheten av Villa Giulia. Vi besöker det utmärkta etruskermuseet Villa Giulia med lämningar från hela det etruskiska området. Där finns den största etruskiska samlingen i Italien med bl a den berömda sarkofagen i terrakotta med ett vilande par i naturlig storlek och tempelskulpturen Apollo från Veji. Enligt legenden var Roms tre sista kungar etrusker. Den siste av dem störtades år 509 f.Kr. genom en revolution, vilket innebar den romerska republikens födelse. Fynden på museet blir till en pedagogisk sammanfattning av resan. Efter besöket tar vi in på klassiska Hotel Nazionale**** bredvid parlamentet, där vi stannar två nätter.
Dag 8
Mån 1/5
Promenad i Rom och avskedsmiddag
Under dagen tar vår ciceron och vår lokalguide med oss på en vandring i Rom till Marcus Aurelius-kolonnen, Monte Citorio, Piazza Navona, Largo Argentina, Trajanuskolonnen med avslutning uppe på Capitolium. Kaffepaus under vägen. Efter promenaden fri tid för lunch och egna aktiviteter. På kvällen blir det festlig avskedsmiddag på en trevlig italiensk restaurang.
Dag 9
Tis 2/5
Svenska institutet i Rom - hemresa
Efter utcheckning besöker vi Svenska institutet i Rom, där vi får en intressant visning. Direkt efter besöket åker vi till Roms flygplats Fiumicino. Flyg med SAS till Arlanda eller Landvetter via Kastrup.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Resans pris från Arlanda/Kastrup: 20.650:- inkl. flygskatter
Resans pris från Landvetter på förfrågan
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 17/3 2023).
Enkelrum (i mån av tillgång): 4.200:-
Avbeställningsskydd kan tecknas genom ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats. Kontrollera att ni har reseförsäkring! Paradisresors bankgiro: 5169 - 6672

I resans pris ingår: Flyg med SAS till Bologna och hem från Rom via Kastrup, del i dubbelrum med frukost i centralt belägna tre-och fyrstjärniga hotell, välkomst-och avskedsmåltider, transporter och utflykter i turistbuss enligt program, inträdesavgifter, city tax, eu-moms, fil. dr Allan Klynnes ciceronskap och reseledning från Paradisresor. Vi har hörsnäckor.

För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992!
Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se
Vi har F-skattebevis.

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorTarquinia, terrakottahästar. Foto: Allan KlynneVolterra, askurna med Odysseus och sirenerna. Foto: Allan KlynneCerveteri, gravtumulus. Foto: Allan Klynne

 
SRF
 

Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji den 11-18 april 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

FULLSATT! Från grottmålningar till riddarborgar i södra Frankrike den 7-15 maj 2023 med Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom

Bland traker, romare och bulgarer-det antika och medeltida Bulgarien. Rundresa 12–20 sept. 2023 med fil. dr Jesper Blid

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya medlemmar till Afrodites ö - södra och norra Cyperns konst, historia och arkeologi den 25 sept-2 okt 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till det Bysantinska Norditalien-en skimrande historisk mosaik. Ravenna-Padua-Venedig. Rundresa med fil. dr Jesper Blid den 13-20 okt. 2023
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se