Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji den 11-18 april 2023 med fil. dr Niklas Hillbom
Fil. dr Niklas Hillbom är resans ciceron, klassisk arkeolog som skrivit en avhandling om minoiska brädspel. Han har tidigare gjort många uppskattade resor för Paradisresor i Syrien, Jordanien, Grekland, Cypern, Turkiet, Kroatien och Frankrike och även varit ciceron på denna resa många gånger.
Niklas Hillboms hemsida: Arktir.se

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tis 11/4
Skandinavien - Sorrento
Flyg till Rom från Arlanda, Kastrup och Landvetter. Vi åker ut på Sorrentohalvön till vårt trevliga och lugnt belägna hotell Grand Hotel Aminta www.aminta.it med pool strax utanför Sorrento omgivet av citron-och olivlundar med en hänförande utsikt över Neapelbukten. Här bor vi hela veckan. Gratis transferbuss (shuttle bus) går från hotellet till Sorrento centrum 3,5 km t o r. Tider finns i receptionen.
Dag 2
Ons 12/4
Paestum
Heldagsutflykt till Paestum, ett av Italiens främsta minnesmärken, som grundades 600 f Kr av grekerna. Vi börjar dagen med en rundvandring på det arkeologiska området och beundrar de tre bäst bevarade grekiska templen i världen på ett och samma område. Vi ser också på andra grekiska och romerska ruiner. Lunchpaus i Paestum. Eftermiddagen ägnar vi åt museet med grekiskt hantverk och konst från utgrävningarna i området samt Dykarens grav, som har hedersplatsen i museet. På kvällen gemensam välkomsmiddag på en trevlig restaurang i Sorrento.
Dag 3
Tors 13/4
Capri
På morgonen tar vi båten från Sorrentos hamn till Capri. Kusten och dess fiskebyar beundras på avstånd med dess imponerande bergväggar som störtar rakt ner i havet. Snart ser vi Capri höja sig ur havet. Vi stiger av i Marina Grande och åker upp till Anacapri med minibuss för att besöka Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes vackra bostad, som idag är svenskt museum. Vi får en guidad tur genom villan och den underbara trädgården. Vi studerar de intressanta statyer och reliefer, som nyligen restaurerats. Lunchpaus. Vi åker tillbaka till Capri stad och därifrån promenerar de som önskar till ruinerna av en av kejsar Tiberius villor, Villa Jovis. Gemensam bussfärd ner till Marina Grande för färja till Sorrento.

Dag 4
Fre 14/4
Cumae, Misenum, Baiae och Pozzuoli
Vi far väster om Neapel till Cumae vid kusten som var den tidigaste grekiska kolonin med
bl a Sibyllans grotta. Det närliggande Misenum som var Augustus flottbas besöks därefter. Vi går ner i Piscina Mirabile, en underjordisk vattencistern från Augustus tid stor som en katedral. Lunch i närheten på en liten taverna. Vi tittar på de imponerande ruinerna av Baiae – antikens mest kända och skandalomsusade bad- och kurort. Efter lunch avslutar vi med ett besök på Pozzuoli som är den tredje största amfiteatern i Italien.
Dag 5
Lör 15/4
Pompeji
Vi börjar vår rundvandring i Pompeji vid Porta Marina. Stadens liv stannade upp vid vulkanutbrottet 79 e Kr och ger intrycket av att det skedde alldeles nyligen. Vi besöker teatrarna, forum och termerna, bordell, barer, bostadshus och thermopolium. Tid för lunch i cafeterian mitt på dagen och vi fortsätter sedan vårt besök i Pompeji under eftermiddagen. Flera nya hus med fantastiska fresker har öppnats på senare tid. Avslutning vid Mysterievillan och återfärd till hotellet.
Dag 6
Sön 16/4
Oplontis - Vesuvius sluttningar - Boscoreale - vingård
Vi gör en busstur till Villa Poppaea i Oplontis, en fantastisk romersk villa som kan ha tillhört Neros hustru. Där finns mycket välbevarade färgstarka fresker. Vi njuter av utsikten halvvägs upp till Vesuvius, där vi tar en fika och fortsätter sedan till Boscoreale där vi besöker Villa Regina. Museet är stängt för ombyggnad. Därefter åker vi till en typisk vingård vid Boscotrecase i närheten och provar bl a det vita Lacryma Christi, som en gång ansågs vara ett av Italiens bästa viner och äter en gemensam lunch. På kvällen middag med sång och tarantellaföreställning på vårt hotell. Bokas på hotellet (ingår ej).
Dag 7
Mån 17/4
Arkeologiska Nationalmuseet i Neapel-Herculaneum-Stabia
Dagen börjar med ett besök på Arkeologiska Nationalmuseet i Neapel med fynd från Pompeji, Herculaneum och villorna som begravdes vid vulkanutbrottet. Här finns statyer, fresker, mosaiker och husgeråd. Lunch i Santa Luciahamnen. Efter lunchpaus åker vi till Herculaneum, som begravdes under lava vid Vesuvius utbrott och samtidigt sjönk ett antal meter och idag ligger lägre än havsytan. Vi besöker staden och studerar intressanta byggnader. Herculaneum är mycket mindre än Pompeji och städerna är olika till sin struktur. På hemvägen besöker vi den romerska villan Stabia innan vi far ut på Sorrentohalvön. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en historisk restaurang med utsökt mat och utsikt över Capri.
Dag 8
Tis 18/4
Hemresedag
Utcheckning och transfer till Roms flygplats Fiumicini för flyg till Arlanda, Kastrup och Landvetter.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.
Resans pris från Arlanda 19.900:- inkl. flygskatter
Resans pris från Kastrup eller Landvetter 20.600:- inkl. flygskatter
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning den 3 mars 2023) att betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift.
Varje standardrum har delvis havsutsikt utan balkong.
Tillägg för havsutsikt i dubbelrum med balkong: 2.900:- anges vid bokning!
Enkelrumstillägg: 2.900:-
Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas.
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Bankgiro: 5169 - 6672 PARADISRESOR

I resans pris ingår: Flyg tor från Arlanda/Kastrup eller Landvetter till Rom, del i dubbelrum i vårt fyrstjärniga hotell Grand Hotel Aminta strax utanför Sorrento med bufféfrukost, bagagehantering på hotellet, välkomst- och avskedsmiddagar på trevliga restauranger, vinprovning och lätt lunch på vingård vid Vesuvius, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, city tax, fil. dr Niklas Hillboms ciceronskap, lokala guider och eu-moms. Vi har hörsnäckor.

För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992.
SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se. Vi har F-skattebevis. Org. nr 96 96 00-58 50

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorPaestum. Foto: ENITVilla San Michele. Foto: San MichelePompeji. Apollonarkaden. Foto: ENIT

 
SRF
 

BOKA SNARAST! FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR den 24/4-2/5 2023 med fil. dr Allan Klynne i samarbete med Populär Arkeologi. Bologna-Comacchio-Murlo-Volterra-Vulci-Tarquinia-Viterbo-Tuscania-San Giovenale-Acquarossa-Cerveteri-Rom

FULLSATT! Från grottmålningar till riddarborgar i södra Frankrike den 7-15 maj 2023 med Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom

Bland traker, romare och bulgarer-det antika och medeltida Bulgarien. Rundresa 12–20 sept. 2023 med fil. dr Jesper Blid

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya medlemmar till Afrodites ö - södra och norra Cyperns konst, historia och arkeologi den 25 sept-2 okt 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till det Bysantinska Norditalien-en skimrande historisk mosaik. Ravenna-Padua-Venedig. Rundresa med fil. dr Jesper Blid den 13-20 okt. 2023
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se