Bland traker, romare och bulgarer-det antika och medeltida Bulgarien. Rundresa prel.11–19 sept. 2023 med fil. dr Jesper Blid
Jesper Blid, fil. dr i klassisk arkeologi vid Stockholms universitet, arbetar med grekisk, romersk och bysantinsk arkeologi, arkitektur och konst. Han har under flera år arbetat med arkeologi i Grekland, Italien och Turkiet. Han har tidigare varit ciceron på resor i bl a Spanien, Italien, Turkiet, Armenien och Iran för Paradisresor.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Mån 11/9
Utresa till Sofia
Flyg till Sofia. Gemensam välkomstmiddag.
Dag 2
Tis 12/9
Sofia (romerska Serdica)
Det romerska Serdica grundlades under 100-talet e Kr och på många platser i staden har arkeologer grävt fram antika ruiner. Vi börjar vårt besök vid den senromerska rundkyrkan St. Georg från 400-talet, som är Sofias äldsta monument som fortfarande är i bruk. Vi går vidare till det närbelägna arkeologiska museet, där spektakulära fynd ger oss en introduktion till Bulgariens historia och materiella kultur. Efter lunch ser vi den imponerande 500-talsbasilikan St. Sofia, som har gett staden sitt nuvarande namn. Under resten av eftermiddagen kan man på egen hand utforska Sofia.
Dag 3
Ons 13/9
Sofia och Plovdiv (Filippopolis)
På morgonen besöker vi historiska museet i Sofia, som bjuder på en fördjupning i Bulgariens medeltida historia och arkeologi. Därefter ser vi den närliggande Boyanakyrkan med fresker från 1200-talet i bysantinsk stil. Kyrkan är listad bland UNESCO:s världsarv. Lunch och avfärd mot Plovdiv, antikens Filippopolis, som grundades av Filip II (far till Alexander den store) på 300-talet f Kr. Vid ankomst ser vi en tidigkristen basilika från 470-talet med baptisterium och välbevarade mosaiker.
Dag 4
Tors 14/9
Kazanlak och Plovdiv
Tidig avfärd mot de trakiska kungagravarna i Kazanlak (UNESCO), som dateras till 300- och 200-talen f Kr. Vi ser ett flertal gravhögar med sina karaktäristiska välvda gravkammare. Besöket bjuder på såväl antikt väggmåleri som monumental arkitektur. Vi äter lunch i Kazanlak och därefter åker vi tillbaka till Plovdiv där vi besöker det lilla men helt unika, arkeologiska museet med antika guldskatter och mosaiker från bl a en senromersk synagoga.
Dag 5
Fre 15/9
Plovdiv och Nessebar
På morgonen besöker vi Plovdivs antika teater, som är dramatiskt belägen på högstadens sluttningar med utsikt ned över staden och de höga bergen i fjärran. Vi vandrar en stund genom gamla stan, som var det antika Filippopolis akropol. Lunch och sedan avfärd till Nessebar vid Svarta havet.
Dag 6
Lör 16/9
Nessebar (Mesembria)
Mesembria grundades av doriska greker från Megara på 500-talet f Kr på en halvö i Svarta havet. Vi besöker den antika stadsmuren, ett antal medeltida kyrkor och det arkeologiska museet. Vi ser också ett flertal traditionella trähus från osmansk tid. Gemensam lunch på en restaurang med utsikt över Svarta havet. Eftermiddag på egen hand.
Dag 7
Sön 17/9
Veliki Preslav och Razgrad (Abritus)
Tidig avfärd mot den tidigmedeltida bulgariska huvudstaden Veliki Preslav med kungapalats och imponerande kyrkoruiner från 900-talet. Vi besöker den arkeologiska platsen och det lokala museet. Efter lunch åker vi vidare till Razgrad och ser lämningarna efter den romerska staden Abritus. Staden är bl a känd som platsen där den romerske kejsaren Decius föll år 251 e Kr i ett slag mot invaderande goter.
Dag 8
Mån 18/9
Sveshtari, Nicopolis ad Istrum, Veliko Tarnovo
Tidig avfärd mot den spektakulära och unika trakiska kungagraven i Sveshtari (UNESCO) från ca 300 f Kr. Därefter åker vi vidare mot den välbevarade romerska staden Nicopolis ad Istrum som grundades av Trajanus under tidigt 100-tal e Kr. Lunch en route. Fortsatt färd till den högmedeltida huvudstaden Veliko Tarnovo.
Dag 9
Tis 19/9
Veliko Tarnovo - hemresa
Under förmiddagen besöker vi det kungliga slottet från sent 1100-tal och studerar traditionell bebyggelse i gamla stan utmed de branta sluttningarna ned mot floden Jantra. Återfärd till Sofia och flyg hem.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.
Pris: Meddelas längre fram
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning)
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): Meddelas längre fram
Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas. Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Flyg tor, del i dubbelrum på tre-och fyrstjärniga hotell i Bulgarien, bufféfrukost, busstransporter med modern luftkonditionerad turistbuss, inträdesavgifter, välkomst-och avskedsmåltider och lunch dag 6, utflykter enligt program, eu-moms, fil dr Jesper Blids ciceronskap och reseledning från Paradisresor.

Lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702259992.

Vi har F-skattebevis. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller.
Org. nr 96 96 00-58 50. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorPlovdiv. Romerska teatern. Foto: Jesper BlidMålad grav i Kazanlak. Foto: Jesper BlidVäggmålningar i St. Stefan, Nessebar. Foto: Jesper Blid

 
SRF
 

Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji 11-18 april 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR den 24/4-2/5 2023 med fil. dr Allan Klynne Bologna-Comacchio-Murlo-Volterra-Vulci-Tarquinia-Viterbo-Tuscania-San Giovenale-Acquarossa-Cerveteri-Rom

Från grottmålningar till riddarborgar i södra Frankrike den 7-15 maj 2023 med Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya medlemmar till Afrodites ö - södra och norra Cyperns konst, historia och arkeologi den 25 sept-2 okt 2023 (prel) med fil. dr Niklas Hillbom

Bysantinska Norditalien-en skimrande historisk mosaik. Ravenna-Padua-Venedig. Rundresa med fil. dr Jesper Blid prel. 13-20 okt. 2023
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se