Bland traker, romare och bulgarer-det antika och medeltida Bulgarien. Rundresa 12–20 sept. 2023 med fil. dr Jesper Blid
Jesper Blid är fil. dr i klassisk arkeologi och arbetar med romersk och bysantinsk arkeologi, arkitektur och konst vid Vetenskapsakademien i Wien. Han har under snart två decennier deltagit i arkeologiska fältarbeten i Italien och andra platser i Östra medelhavsområdet. Han har tidigare varit ciceron på resor i bl a Italien, Spanien, Turkiet, Grekland och Armenien för Paradisresor.

Bulgarien är för många ett relativt okänt resmål, men har bebotts av fler berömda historiska kulturer än de flesta länder. Traker, perser, greker, romare, bulgarer och osmaner har alla kallat området för sitt. Dessa kulturer har lämnat rika spår efter sig i form av befästa städer, palats, gravar, tempel, kyrkor och moskéer. Rika guldskatter och enastående antika väggmålningar väntar på oss i djupa gravhögar och påkostade museer. Det medeltida Bulgariens borgar och bemålade kyrkor representerar en annan okänd kulturskatt, som precis som sina antika föregångare, listas bland UNESCOS världsarv. De pittoreska trähusen från osmansk tid, som vi exempelvis ser i Nessebar och Veliko Tarnovo, är kulturella pärlor från senare tider. Till detta ska tilläggas en vibrerande modern kultur med chica restauranger och caféer i Sofia och Plovdiv.

Resan tar oss genom stora delar av Bulgarien. Vid Svartahavskusten ser vi Mesembria (Nessebar), en antik grekisk stad från tidigt 500-tal f.Kr. Vi besöker den thrakiska kulturens bemålade kungagravar i Kazanlak och Sveshtari från 300- och 200-talen f.Kr. Delar av dagens Bulgarien erövrades av Filip II av Makedonien, mer känd som far till Alexander den store. Vi besöker staden Filippopolis (Plovdiv), som uppkallades efter erövraren, och ser den mäktiga teatern. Även romarna intog Bulgarien, som delades in i två provinser Moesia Inferior och Moesia Superior. Vi besöker flera välbevarade romerska städer, exempelvis Nicopolis ad Istrum grundad av kejsar Trajanus i början av 100-talet e.Kr. Trots återkommande barbarinvasioner under 300- och 400-talen e.Kr. finns flera senantika kyrkor och synagogor i exempelvis Sofia, Plovdiv och Nessebar. Landets stolthet är de tre medeltida bulgariska riken vars kungar grundade storslagna huvudstäder som Preslav och Veliko Tarnovo, som vi besöker. Det kommer att visa sig att vår färd genom Bulgarien blir en resa genom åtskilliga sekler och kulturer.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tis 12/9
Utresa till Sofia-Plovdiv
Morgonflyg med Lufthansa från Arlanda, Landvetter eller Kastrup via München till Sofia. Avfärd mot Plovdiv, antikens Filippopolis, som grundades av Filip II (far till Alexander den store) på 300-talet f Kr. Lunch en route. I Plovdiv besöker vi en tidigkristen basilika kallad ”lilla basilikan” från 470-talet med baptisterium och välbevarade mosaiker och därefter besök på det unika arkeologiska museet med antika guldskatter och mosaiker från bl a en senromersk synagoga. Incheckning på vårt hotell i Plovdiv där vi bor två nätter.
Dag 2
Ons 13/9
Plovdiv-Kazanlak-Plovdiv (Filippopolis)
Utflykt till de trakiska kungagravarna i Kazanlak (UNESCO), som dateras till 300- och 200-talen f Kr. Vi ser ett flertal gravhögar med sina karaktäristiska välvda gravkammare. Besöket bjuder på såväl antikt väggmåleri som monumental arkitektur. Vi äter lunch i Kazanlak innan vi återvänder till Plovdiv för ett besök på den antika teatern, som är dramatiskt belägen på högstadens sluttningar med utsikt ned över staden och de höga bergen i fjärran. Vi vandrar en stund genom gamla stan, som var det antika Filippopolis akropol. Gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang. Övernattning i Plovdiv.
Dag 3
Tors 14/9
Plovdiv-Nessebar (Mesembria)
Utcheckning och avfärd till Nessebar vid Svarta havet. Mesembria grundades av doriska greker från Megara på 500-talet f Kr på en halvö i Svarta havet. Vi tar en promenad i gamla staden och ser den antika stadsmuren och ett antal medeltida kyrkor. Ett flertal traditionella trähus finns bevarade från osmansk tid. Tid för lunch innan vi tar in på vårt underbara strandhotell i Nessebar på eftermiddagen där bor vi två nätter.
Dag 4
Fre 15/9
Nessebar (Mesembria)
På morgonen promenerar vi från hotellet till det intressanta arkeologiska museet i Nessebar och vi studerar både det antika och medeltida Nessebar. Efter besöket gemensam lunch i närheten på en typisk restaurang med utsikt över Svarta havet. Eftermiddag på egen hand i Nessebar då vi fortsätter att utforska Nessebar eller kopplar av vid stranden av vårt hotell.
Dag 5
Lör 16/9
Nessebar-Veliki Preslav-Razgrad (Abritus)
Utcheckning och avfärd mot den tidigmedeltida bulgariska huvudstaden Veliki Preslav med kungapalats och imponerande kyrkoruiner från 900-talet. Vi besöker den arkeologiska platsen och det lokala museet. Efter lunch åker vi vidare till Razgrad och ser lämningarna efter den romerska staden Abritus. Staden är bl a känd som platsen där den romerske kejsaren Decius föll år 251 e Kr i ett slag mot invaderande goter. Vi checkar in på vårt hotell i Razgad.
Dag 6
Sön 17/9
Razgrad-Sveshtari-Nicopolis ad Istrum-Veliko Tarnovo
Utcheckning och avfärd mot den spektakulära och unika trakiska kungagraven i Sveshtari (UNESCO) från ca 300 f Kr. Därefter åker vi vidare mot den välbevarade romerska staden Nicopolis ad Istrum som grundades av Trajanus under tidigt 100-tal e Kr. Lunch en route. Fortsatt färd till den högmedeltida huvudstaden Veliko Tarnovo där vi övernattar. Vi ser den traditionella bebyggelsen i gamla stan utmed de branta sluttningarna ned mot floden Jantra.
Dag 7
Mån 18/9
Veliko Tarnovo-Sofia
Utcheckning från hotellet. Under förmiddagen besöker vi det kungliga slottet Tsarevets från sent 1100-tal. Efter lunch i Veliko Tarnovo gör vi en lång bussfärd tillbaka till Sofia. Det romerska Serdica grundlades under 100-talet e Kr och på många platser i staden har arkeologer grävt fram antika ruiner. Efter ankomst ser vi den imponerande 500-talsbasilikan St. Sofia, som har gett staden sitt nuvarande namn. Vi tar in på vårt centralt belägna hotell i Sofia där vi bor två nätter.
Dag 8
Tis 19/9
Sofia (Serdica)
Dagen börjar med att vi beser den senromerska rundkyrkan St. Georg från 400-talet, som är Sofias äldsta monument som fortfarande är i bruk. Därefter besök på arkeologiska museet, där spektakulära fynd ger oss en repetition av Bulgariens historia och materiella kultur. Efter lunch besöker vi Boyana-kyrkan med fresker från 1200-talet i bysantinsk stil. Kyrkan är listad bland UNESCO:s världsarv. Därefter avslutar vi med historiska museet i Sofia, som bjuder på en fördjupning i Bulgariens medeltida historia och arkeologi. Gemensam avskedsmiddag på en trevlig restaurang vid hotellet. Övernattning i Sofia.
Dag 9
Ons 20/9
Hemresa
Utcheckning och transfer till flygplatsen i Sofia. Eftermiddagsflyg med Lufthansa till Arlanda, Landvetter eller Kastrup via Frankfurt.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.
Pris från Arlanda: 19.860:- inkl. flygskatter (9 dagar)
Pris från Kastrup: 20.360:- inkl. flygskatter (9 dagar)
Pris från Landvetter: 20.650:- inkl. flygskatter (9 dagar)
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning. 2/8)
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 3.800:-
Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas. Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Paradisresors bankgiro: 5169-6672

I resans pris ingår: Flyg med Lufthansa från Arlanda, Landvetter och Kastrup till Sofia tor, del i dubbelrum på tre- och fyrstjärniga hotell, bufféfrukost, busstransporter med modern luftkonditionerad turistbuss, inträdesavgifter, utflykter enligt program, välkomst-och avskedsmåltider samt lunch dag 4, eu-moms, fil dr Jesper Blids ciceronskap, lokalguide och reseledning från Paradisresor.

För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992!
Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se
Vi har F-skattebevis.

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorPlovdiv. Romerska teatern. Foto: Jesper BlidMålad grav i Kazanlak. Foto: Jesper BlidVäggmålningar i St. Stefan, Nessebar. Foto: Jesper Blid

 
SRF
 

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya medlemmar till Afrodites ö - södra och norra Cyperns konst, historia och arkeologi den 25 sept-2 okt 2023 med fil. dr Niklas Hillbom

Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till det Bysantinska Norditalien-en skimrande historisk mosaik. Ravenna-Padua-Venedig. Rundresa med fil. dr Jesper Blid den 13-20 okt. 2023

Mellan Döda och Röda havet: Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom den 18-25 mars 2024

Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion för Seniora Läkare den 11-18 april 2024 med fil. dr Allan Klynne

Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji 14-21 april 2024 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento – Paestum - Flegreiska fälten – Pompeji-Capri – Boscoreale – Neapel - Herculaneum

Roma aeterna – klassiska promenader i det antika Rom den 4-11 maj 2024 med fil. dr Allan Klynne

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner inbjuder gamla och nya medlemmar till Det minoiska Kreta - Europas första högkultur prel. 26 sept-3 okt 2024 med fil. dr Niklas Hillbom

Mellan Döda och Röda havet: Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom prel. den 4-11 nov 2024
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se