FULLSATT Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion för Seniora Läkare den 11-18 april 2024 med fil. dr Allan Klynne
Allan Klynne är författare, översättare och fil. dr i antikens kultur och samhällsliv. Åren 2003–2007 arbetade han som forskarassistent vid Svenska institutet i Rom, 2010–2012 som vikarierande lektor vid Stockholms universitet och 2017 som tf intendent på Villa San Michele på Capri. Bland hans böcker märks den kritikerrosade Kleopatra - liv och legend (2009), Pyrrhos – segraren som förlorade (2016), Antikens sju underverk (2019) samt Spartacus och slavkriget som skakade Rom (2022). Allan Klynne har varit Paradisresors mycket uppskattade ciceron i Grekland, Albanien, Tyskland, England och Italien.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tors 11/4
Utresa till Athen
Direktflyg på morgonen med SAS från Arlanda eller Kastrup till Athen. Landvetter-resenärerna flyger via Kastrup. Vi åker tillsammans till Athens Arkeologiska Nationalmuseum och beskådar märkliga konstskatter från Mykene och andra viktiga fyndplatser. Den mest kända bronsstatyn är kanske Poseidon från klassisk tid som är i färd med att kasta sin treudd. Efter denna introduktion av grekisk kultur åker vi till vårt hotell Herodion Hotel**** nära Akropolis, där vi stannar två nätter. Gemensam välkomstmiddag på en typisk grekisk restaurang Strofi www.strofi.gr/en mittemot vårt hotell.
Dag 2
Fre 12/4
Athen
Vi besöker det storslagna Akropolismuseet som ritades av Bernard Tschumi och invigdes i juni 2009. På Akropolismuseet finns många välkända skulpturer som funnits på borgklippan bl a den gripande ”Kalvbäraren”. De underbara karyatiderna som numera ersatts av kopior på Erechteion har fått sin egen utställning. Efter denna mäktiga konstupplevelse äter vi en gemensam lunch i Plaka. Efter lunch promenad upp till Athens Akropolis. Vi börjar med att gå genom de mäktiga Propyléerna. Väl uppe på borgklippan ser vi de mest kända templen som byggdes efter perserkrigen på 400-talet f.Kr: Niketemplet, Erechteion och det mest berömda, Parthenon, i sin stränga doriska ordning. På eftermiddagen besök på Atheninstitutet som ligger i närheten av vårt hotell, där vi får en introduktion av institutets verksamhet. Vi beundrar den vackra utsikten från deras takterrass.
Dag 3
Lör 13/4
Korintkanalen-Mykene-Tolon - Asine
Utcheckning. Idag far vi till Peloponnesos och stannar för kaffe vid den imposanta Korintkanalen, som byggdes i slutet av 1800-talet. Vi far vidare till centrala delen av Peloponnesos. Vi börjar vårt besök i Mykene med den så kallade Atreus skattkammare, som i själva verket var en kungagrav från grekisk forntid. Gemensam lunch i Mykene. Vi går andäktigt mot den imponerande Lejonporten som är ingången till kung Agamemnons borg. Vår ciceron berättar om Homeros och om Schliemanns spännande upptäckt av bronsålderns lämningar. Vi besöker även det arkeologiska museet, vars samlingar bl a visar grekiskt forntida vardagsliv och gravskick. Därefter åker vi ner till kusten och ser svenska utgrävningsområdet i Asine, där dåvarande kronprins Gustaf Adolf och svenska arkeologer arbetade på 1920-talet. Vi tar vi in på Hotel Tolo*** vid stranden i Tolon, där vi stannar två nätter.
Dag 4
Sön 14/4
Epidauros
På morgonen åker vi till Epidauros, där vi besöker den mycket välbevarade grekiska teatern tillägnad läkekonstens gud Asklepios med utsikt över det sköna Argolis med plats för 13000 åskådare. Här spelades dramer av Aischylos, Sofokles och Euripides. Vi besöker även det charmiga museet med bl a många intressanta arkitekturkomponenter som kapitäl och arkitraver och olika fynd från utgrävningar i närheten. Vi åker till den väl skyddade lilla hamnen Palea Epidauros, där vi äter gemensam lunch på en trevlig taverna vid kajen. Lunchen består av nyfångad fisk, skaldjur och det lokala vita vinet. Vi fortsätter till Nauplion som blev det moderna Greklands huvudstad efter befrielsen från turkarna 1821. Förhoppningsvis hinner vi besöka deras arkeologiska museum med bl a fynd från Asine. Återfärd till Tolon.
Dag 5
Mån 15/4
Olympia
Utcheckning. Lång bussfärd västerut till Olympia, där de antika olympiska spelen föddes 776 f.Kr. och där man idag tänder den olympiska facklan. Lunchpaus en route. Efter vår ankomst till Olympia besöker vi det fantastiskt rika museet med de världsberömda skulpturerna från Zeustemplets gavlar. Efter detta besök vandrar vi i det vackra ruinlandskapet och vår ciceron berättar om de olika idrottsgrenarna, nakenchocker, fuskande kejsare och mytologiska hästkapplöpningar! Vi får också höra om ett av världens sju underverk – den 12 meter höga Zeusstatyn i elfenben och guld, som inte finns bevarad. Vi tar in på Hotel Kronio*** i byn nära utgrävningsplatsen. Gemensam middag på en trevlig taverna vid vårt hotell.
Dag 6
Tis 16/4
Delfi
Utcheckning. Vi åker nordost genom det fascinerande landskapet fram till Korintiska bukten. Resan går vidare över den bro som invigdes till olympiska spelen 2004. Lunch vid havet innan vi åker upp i bergen till Delfi. Med milsvid utsikt över Parnassos ligger här de storslagna ruinerna av antikens viktigaste helgedom Delfi. Hit kom folk från hela den antika världen för att få spådomar från Apollons orakel Pythia. Vi besöker det kända museet i Delfi med bl a bronsstatyn Körsvennen och promenerar därefter över till Apollontemplet, dit Pär Lagerkvist förlade handlingen i Sibyllan. Athenarnas skattehus och Kastalias heliga källa vid foten av Parnassos kantar vår promenad i det heliga området. Vi tar in på vårt vackert belägna Acropole Delphi Hotel*** i Delfi. Gemensam middag på en restaurang nära hotellet med härlig utsikt över den olivklädda dalen.
Dag 7
Ons 17/4
Hosios Loukas-Kap Sounion
Utcheckning. Vi besöker det välbevarade bysantinska klostret Hosios Loukas grundat på 900-talet med mycket välbevarade mosaiker. Lunch en route. Efter en lång bussresa till Attikas sydspets, Kap Sounion, tar vi in på Aegeon Beach Hotel**** vid Kap Sounion vid stranden av Egeiska havet. Strax före solnedgången tar bussen oss upp till Poseidontemplet med magnifik utsikt över havet. Liksom för Lord Byron är denna fridfulla plats även för oss det perfekta stället att avsluta och summera vår resa och vi anknyter till Hjalmar Gullberg. Gemensam avskedsmiddag vid Kap Sounion.
Dag 8
Tors 18/4
Hemresedag
Transfer på förmiddagen från Kap Sounion till flygplatsen i Athen för direktflyg med SAS till Arlanda eller till Kastrup. Landvetterresenärerna flyger till Kastrup och tar därifrån tåget till sin hemort på egen bekostnad pga mycket lång väntetid på Kastrup för anslutningsflyg.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.
Pris från Arlanda, Kastrup och Landvetter: 23.600:- inkl. flygskatter
Anmälningsavgift: 2.000:- vid anmälan, dras av vid slutbetalning 5/3 2024
Enkelrumstillägg: 4.300:-
Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas.
Avbeställningsskydd kan tecknas genom ERV www.erv.se, tel 0770-456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
bg: 5169 - 6672 PARADISRESOR


I resans pris ingår: Direktflyg med SAS från Arlanda t o r eller från Kastrup t o r till Athen. Landvetterresenärerna flyger via Kastrup på utresan men på hemresan endast flyg till Kastrup, del i dubbelrum på våra trevliga hotell varav två fyrstjärniga och tre trestjärniga,
7 bufféfrukostar samt 4 middagar och 3 luncher med lokalt vin, transporter med modern turistbuss, inträdesavgifter, utflykter enligt program, fil. dr Allan Klynnes ciceronskap, reseledning från Paradisresor, lokalguider, city-tax och eu-moms. Vi har egna hörsnäckor.

Lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se
Mobilnr 0702-259992 till Monica och Björn Efraimsson, Paradisresor
Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se
Vi har F-skattebevis.


 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | Resevillkor



Aten, Erechteion. Foto: Kristian Göransson



Olympia, Filippeion. Foto: Jesper Blid



Sounion, Poseidontemplet. Foto: Jesper Blid

 
SRF
 





























FULLSATT Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji 14-21 april 2024 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento – Paestum - Flegreiska fälten – Pompeji-Capri – Boscoreale – Neapel - Herculaneum

Roma aeterna – det antika Rom den 4-11 maj 2024 med fil. dr Allan Klynne

Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion den 21-28 sept 2024 med fil. dr Allan Klynne

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner inbjuder nya och gamla vänner till Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 3-10 okt 2024 med fil. dr Niklas Hillbom

FULLSATT Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Medelhavets korsväg 12-20 okt. 2024 - rundresa på Sicilien med docent Kristian Göransson och fil. dr Henrik Boman, Göteborgs universitet

Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom prel. den 4-11 nov 2024




Visa alla resor


























Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se