TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare, britanner och britter – kulturmöten och konflikter vid romarrikets utkant förr och nu, 20-27 april 2018. Resa i det romerska Britannien med fil. dr Allan Klynne
Allan Klynne är författare, översättare och fil. dr i antikens kultur och samhällsliv. Åren 2003–2007 var han forskarassistent vid Svenska Institutet i Rom och 2010–2012 var han lektor vid institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet. Allan har skrivit de kritikerrosade böckerna Kleopatra - liv och legend (2009) och Pyrrhos – segraren som förlorade (2016). Bland översättningarna kan nämnas Tutankhamens förbannelse (2013) och Mordet på Julius Caesar (2016). Allan Klynne har varit ciceron i Italien, romerska Tyskland och Albanien och även romerska Britannien 2016 och 2017 för Paradisresor.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Fre 20/4
Manchester - York
Direktflyg med SAS från Arlanda och Kastrup till Manchester och från Landvetter via Kastrup till Manchester. Vår buss tar oss österut till pittoreska York där vi stannar två nätter. York grundades år 71 e. Kr. och var och blev även en viktig strategisk plats för saxare och vikingar. Vi besöker York Minster med rötter från tidigt 600-tal, anlagt ovanpå det romerska härlägrets principia, med sina häpnadsväckande medeltida glasmålningar. Lunch i York. Vi promenerar på the Shambles som är Europas bäst bevarade medeltida gatunät, även beskrivet i the Doomsday book. Möjlighet att besöka Jorvik Viking Centre på egen hand. Incheckning på vårt centralt belägna hotell. Välkomstmiddag på hotellets restaurang i York.
Dag 2
Lör 21/4
York - Hadrianus mur - Newcastle (Arbeia)
Dagen ägnas åt den ca 120 km långa Hadrianus mur, som började byggas under kejsar Hadrianus 122 e. Kr. då romarriket var som störst. Vi besöker det storslagna och välbevarade Vindolanda, ett romerskt fort för hjälptrupper invid muren. I mer än 300 år behärskade romarna platsen och man får en bra inblick i både det militära och civila livet vid romarrikets norra gräns. Unikt välbevarade fynd från de senaste årtiondenas utgrävningar presenteras i det lokala museet. Vi äter lunch i deras mycket trevliga cafeteria. Alldeles i närheten finns Roman Army Museum som öppnades 2011. Museet levandegör de romerska soldaternas liv och den romerska arméns organisation. Vi tar en promenad i det vackra landskapet upp till Hadrianus mur. Vi åker vidare till Newcastle vid mynningen av floden Tyne. Staden kallades Pons Aelius av romarna men fick sitt nuvarande namn först av Robert II, Vilhelm erövrarens äldste son, som anlade en borg på platsen. Vi besöker det romerska fortet Arbeia alldeles intill flodmynningen, som innehåller rekonstruerade byggnader i full skala. I det tillhörande museet finns bl. a. mynt, vapen och unika gravstenar. Återfärd till York.
Dag 3
Sön 22/4
York - Chester
Utcheckning från vårt hotell i York. Vi far söderut till Chester, som grundades år 79 e. Kr. av romarna. Chester kan härledas från latinets castrum som betyder fort. I staden finns den största amfiteatern i det romerska Britannien, vilken användes både för gladiatorspel och som exercisplats för den tjugonde legionen. Vi promenerar längs stadsmuren som är Englands bäst bevarade med synliga inslag av den romerska originalmuren. Lunchpaus och återträff vid katedralen. Vi besöker Grosvenor Museum vars tre våningar innehåller lämningar från 2000 års historia. Museet är bl a känt för en imponerande samling av romerska gravstenar. Övernattning i centrala Chester.
Dag 4
Mån 23/4
Chester - Cirencester (220 km) - Bath
Utcheckning från hotellet. Vi far vidare söderut till den gamla staden Cirencester med anor från romartiden. Vi äter lunch i Cirencester innan vi besöker Corinium Museum med en av Englands förnämsta samlingar av romerska mosaiker, funna i och runt Cirencester, liksom statyer och romerska vardagsföremål. Museet innehåller också unika gravfynd från saxisk tid. Vi far vidare till vårt hotell i Bath där vi stannar två nätter.
Dag 5
Tis 24/4
Bath-Caerleon - Caerwent-Bath
På förmiddagen gör vi en utflykt till Wales där vi besöker legionslägret Caerleon (Isca), som utöver York (Eboracum) och Chester (Deva) var den viktigaste romerska militärbasen i denna utkant av det romerska imperiet. Här besöker vi museet, de välbevarade romerska baden och amfiteatern som byggdes samtidigt som Colosseum i Rom. Några kilometer därifrån i Caerwent ligger den romerska staden Venta Silurum med sina nästan helt bevarade murar från 300-talet och vi tar en promenad i de vackra omgivningarna. Åter till Bath för lunch. Bath grundades vid floden Avon redan år 44 e. Kr. och fick namnet Aquae Sulis efter de varma källorna och en lokal gudom. Den välbevarade badanläggningen som byggdes mellan det första århundradet och 300-talet var romarnas viktigaste spa-anläggning i Britannien, och är i dag ett av Englands finaste arkeologiska museer som ständigt utvecklas. Efter besöket föreslår vi ett glas hälsobringande brunnsvatten från the Pump Room eller afternoon tea på engelskt vis på samma ställe. Övernattning i Bath.
Dag 6
Ons 25/4
Bath – Stonehenge - Fishbourne – London
Utcheckning från vårt hotell i Bath. I dag är London (Londinium) vårt mål. Vårt första besök är Stonehenge där vi beundrar det gåtfulla monumentet från sten- och bronsåldern med tillhörande museum. Vi avslutar med en fika. Färden fortsätter till Sussex på engelska sydkusten. Framme i Fishbourne äter vi gemensam lunch på området och besöker det romerska ”palatset” i Fishbourne . Den romerska villan anlades kort efter romarnas erövring av Britannien 43 e.Kr., förmodligen åt en romvänlig lokal hövding. Här finns många välbevarade golvmosaiker samt tydliga spår efter en noga planerad trädgård av mediterrant snitt. Vi åker in till London och tar in på vårt centralt belägna hotell alldeles vid Themsen och Tower Bridge där vi stannar två nätter.
Dag 7
Tors 26/4
London (Londinium)
Egen tid fram till kl.15.00, då vi besöker Museum of London, Londons stadsmuseum, med rekonstruerade miljöer från romartiden och massor av intressanta fynd från de senaste tjugo årens grävningar i The City. Festlig avskedsmiddag på kvällen vid St Katherine docks i närheten av Tower Bridge dit vi promenerar från vårt hotell.
Dag 8
Fre 27/4
Hemresedag
Ledig förmiddag. Transfer på eftermiddagen till flygplatsen för direktflyg med SAS till Arlanda samt Kastrup och vidare från Kastrup till Landvetter.

RESEFAKTA:
Resan innebär en del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Pris från Arlanda: 18.350:- + flygskatter 583:- (juni 2017)
Pris från Kastrup: 18.750:- + flygskatter 799:- (juni 2017)
Pris från Landvetter: 19.100:- + flygskatter 851:- (juni 2017). Ny flygskatt för alla: 60:- från 1 april.
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 10/3) betalas omgående efter anmälan.
Enkelrumstillägg: 4.600:-
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se.
Paradisresors bankgiro: 5169-6672
I resans pris ingår: Direktflyg med SAS från Arlanda och Kastrup tor, Landvetter via Kastrup, del i dubbelrum på mycket centralt belägna 4* hotell med engelsk frukost, lunch i Fishbourne, välkomst- samt avskedsmiddag, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, fil dr Allan Klynnes ciceronskap, reseledning från Paradisresor och eu-moms. När måltiderna inte är inkluderade äter de som önskar tillsammans. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se, gör en intresseanmälan på vår hemsida eller ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida. Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se

Saxat från våra utvärderingar från förra årets Romerska Britannien

Allan Klynne levde upp till alla förväntningar, kunnig, skicklig på att sammanfatta skeenden och levandegöra Britannien, trevlig, humoristisk och tålmodig, han är en riktig pärla.

Resans uppläggning var bra och genomtänkt, vi fick se väldigt mycket.

Resan täckte såvitt jag förstår in de mest intressanta romerska lämningarna i England. Någon dag var dock busstransporterna något långa, men man fick ju uppleva det fina engelska landskapet med grönska och vårblomning.

Allmänt jättebra att hotellen var centralt belägna.

Middagarna var välordnade och goda i trevlig miljö.
Förstår att det har varit en noggrann planering för att samordna programpunkter och hotellen på bästa tänkbara sätt. Det var en mycket lyckad och trevlig resa.

Vi uppskattar alla de charmiga städer/byar med romerska lämningar och intressanta museer som vi besökte.

Genast efter hemkomsten vill man iväg på en ny resa med Paradisresor!

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorHadrianus murRomerska baden i BathGuden Mitras. Museum of London

 
SRF
 

FULLSATT! Oförlikneliga Florens med fil dr Börje Magnusson i samarbete med Tidningen Vi den 7-14 april 2018

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 1-8 sept. 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 8-15 sept 2018 med fil dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela från Baskien genom kungariket Asturien med fil dr Jesper Blid den 20-27 sept. 2018 Bilbao-Burgos-Frómista-León-Oviedo-Gijón-Santiago de Compostela-Kap Finisterre

FULLSATT! Klassiska Grekland med Svenska Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom den 23-30 sept 2018. Athen-Korintkanalen-Mykene-Epidauros-Franchthigrottan-Asine-Sparta-Olympia-Delfi-Kap Sounion

TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare och germaner – kulturmöten och konflikter vid imperiets gräns 6-13 okt. 2018. Resa i det romerska Tyskland med fil dr Allan Klynne

Antikens Provence: en resa till grekiska och romerska lämningar samt konstens Provence den 31/3-7/4 2019 med fil. dr Jesper Blid Orange-Avignon-Nimes-Glanum-Arles-Aix en Provence-Marseilles-Antibes-Nice

Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 april 2019 med fil dr Börje Magnusson
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se