FULLSATT! Oförlikneliga Florens med fil dr Börje Magnusson i samarbete med Tidningen Vi den 7-14 april 2018
Börje Magnusson är docent i konstvetenskap. Han var intendent vid Nationalmuseum 1972-1992, där han ansvarade för utställningar i de mest skiftande ämnen, från Leonardo da Vinci, Rafael och Rembrandt, till John Bauer, Lennart Rodhe och Svenska filmaffischer. År 1992 blev han vice föreståndare för Svenska institutet i Rom och arbetade där till 2008. I Rom ledde han den årliga kursen i konstvetenskap: under två månader varje höst studerade svenska doktorander Roms viktigaste monument från antiken till idag. Utflykter gjordes till platser runt Rom samt längre exkursioner till bl.a. Assisi, Siena och Florens. Han organiserade också internationella seminarier om svenskar i Rom, som Olaus Magnus, drottning Christina och Nicodemus Tessin d.y. Han skrev en guidebok om Rom (2001, 590 sidor). En frukt av hans undervisning är också boken ”Förvandlingskonst” (2007), som presenterar antik mytologi med utgångspunkt från den romerske poeten Ovidius verk Metamorfoser.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Lör 7/4
Utresa
Flyg på förmiddagen med SAS från Arlanda och Landvetter via Kastrup till Bologna. Efter den gemensamma transfern tar vi in på vårt centralt belägna hotell i Florens. På kvällen välkomstmiddag på hotellets toskanska restaurang.
Dag 2
Sön 8/4
Uffizierna
Dagen ägnas åt ett grundligt besök i Uffizierna, de mediceiska storhertigarnas förvaltningspalats som emellertid snart istället blev hem för en av världens absolut förnämsta konstsamlingar med Botticellis ”Våren” och ”Venus födelse”, målningar av Giotto och Leonardo da Vinci, Tizians ”Venus från Urbino”, Rafaels porträtt av den fete Medicipåven Leo X och mycket, mycket mer. På vägen till Uffizierna passerar vi Ponte Vecchio, stadens äldsta bro över floden Arno och länge den enda. Eftermiddagen ledig för egna strövtåg.
Dag 3
Mån 9/4
Florens religiösa och politiska centrum
Vi beser stadens religiösa centrum: Baptisteriet (S. Giovanni) från 1000-talet, Domen (S. Maria del Fiore) påbörjad på 1290-talet med sin väldiga kupol, Brunelleschis geniala storverk som var färdigt på 1430-talet, den nästan lika höga kampanilen som Giotto påbörjade, välgörenhetsinrättningar som fungerar än i dag. Sedan tar vi en sväng genom Dantes kvarter, de trånga gamla gränderna söder om Domen, där den raka huvudgatan, Il Corso, har antika anor. Vi passerar ”skyskrapan” Orsanmichele, en osannolik kombination av sädesmagasin och kyrka från 1300-talet, som de allsmäktiga skråna prydde med skulpturer av sina skyddshelgon. Sedan är det dags för Palazzo Vecchio, stadens politiska maktcentrum sedan omkring 1300, varifrån Florens fortfarande styrs. Politisk symbolik präglar platsen framför Piazza della Signoria. Den flankerar palatset på två sidor och fylldes undan för undan med skulpturverk. Vår vandring slutar lagom till lunch.
Dag 4
Tis 10/4
Medicis Florens
I centrum står familjen Medici, som under 1400-talet erövrade en nästan obestridd, ledande ställning i Florens och sedan som storhertigar regerande hela Toskana i flera sekler. Basen var Palazzo Medici, som Cosimo d.ä. uppförde på 1440-talet. I det av Benozzo Gozzoli utsmyckade kapellet uppträder familjens medlemmar i heliga tre konungars följe på väg till Betlehem, en fresk som täcker tre av väggarna. Den intilliggande kyrkan S. Lorenzo, invigd på 300-talet, nybyggdes och blev familjens gravkyrka: Cosimo är begravd framför huvudaltaret, hans far och andra familjemedlemmar i ”Gamla Sakristian”och på 1500-talet byggde Michelangelo ”Nya Sakristian” och skulpterade de berömda monumenten över nästa generationer. På 1600-talet uppfördes en väldig tillbyggnad för storhertigarnas gravar. Vi besöker också dominikanklostret S. Marco, som stod under Cosimo d.ä:s särskilda beskydd; han lät uppföra ett bibliotek där och hade en egen cell att dra sig tillbaka till - den enda tvårummaren. Klostret är mest känt för målarbrodern Fra Angelico, som dekorerade de enskilda cellerna, kapitelsal mm. I slutet av 1400-talet var Savonarola prior i klostret, den stränge reformatorn som ådrog sig kyrkans onåd och brändes på bål framför Palazzo Vecchio 1498.
Dag 5
Ons 11/4
Volterra - Vigna Bocelli 
Vi åker mot söder och sedan västerut genom det vackra toskanska landskapet till den etruskiska bergsstaden Volterra, en av de många självständiga stadsrepubliker som Florens tvingade in under sitt välde på 1400-talet. Här som på andra platser vittnar bastanta befästningar om florentinsk makt. Innan romarna lade under sig provinsen var staden en av de mäktigaste och härskade över en stor del av västra Toskana. Här fanns åtråvärda mineraler, salt, alun mm. Staden är fortfarande känd för arbeten i alabaster och sin medeltida stadskärna, numera också för att ha inspirerat TV-ålderns vampyrberättelser. Efter att ha tillbringat förmiddagen där uppsöker vi den vingård som tillhör tenoren Andrea Bocellis familj och avsmakar deras utmärkta viner med goda tilltugg från trakten serverade av tenorens svägerska Cinzia Bocelli Guidi, som berättar om vintillverkningen och gårdens historia. Vi gör ett besök på utomhusteatern Teatro del Silenzio belägen mitt ute i landskapet, där Bocelli varje år har en stor utomhuskonsert.
Dag 6
Tors 12/4
S. Maria Novella och S. Croce
Vi går till dominikanernas huvudkyrka S. Maria Novella, granne med vårt hotell. Kyrkans fasad är en nyskapelse av renässansarkitekten Leon Battista Alberti och en förebild för 1500- och 1600-talets kyrkofasader. Inuti finner man några av de rikast dekorerade kapellen från det sena 1400-talet – i huvudkapellet har Domenico Ghirlandaio i en serie scener ur helgonlegenderna även avbildat sin florentinska samtid. Här finns en fresk av Masaccio, en av måleriet stora förnyare – han dog ung. Klosteranläggningen, som omsluter flera inre gårdar, var stor nog att hysa påven och hans följe, när denne vistades i staden. I kapitelsalen understryker freskerna från mitten av 1300-talet dominikanernas speciella roll. I en vy av Florens framställs de som Herrens förkämpar, de liknas vid vallhundar (domini canes, d.v.s. Herrens hundar). Denna orden stod tidigt för inkvisitionen, den rätta lärans övervakare, och i ”Thomas Aquinas triumf ” framhålls dess lärdom. Den stora öppna platsen framför var tänkt för predikan till massorna, men piazzan har också använts för folknöjen. Obeliskerna markerar vändpunkterna för den kapplöpning med häst och vagn som storhertigarna instiftade på 1500-talet.

På eftermiddagen ägnar vi oss åt franciskanernas S. Croce, en kyrka lika stor som Domen med två stora klostergårdar och stor öppen predikoplats framför fasaden. Flera kapell dekorerade av Giotto på 1310-talet, ytterligare andra av hans efterföljare. Renässansen är väl representerad genom verk av Donatello, Brunellechi och andra. Kyrkan är fylld av gravar med rik skulptural utsmyckning, flera utsökta s.k. humanistgravar från 1400-talet, likaså monument över Michelangelo, Giacchino Rossini m.fl. 
På piazzan framför, även här avsedd för predikan, spelades åtminstone sedan 1400-talet under fastan en sorts bollspel, som mera liknar rugby och ofta var en blodig historia. Spelet lär ha antika anor och påstås vara ursprunget till dagens fotboll.
Dag 7
Fre 13/4
Palazzo Pitti
Vi tillbringar några timmar i Palazzo Pitti på södra sidan av Arno. Det byggdes av den kolossalt rike bankiren Luca Pitti, en rival till Medicis. Vid mitten av 1500-talet togs det över av storhertigen Cosimo I de Medici och hans gemål. Trots sin storlek byggdes det ut till flerdubbel storlek och en vidsträckt park anlades i sluttningarna bakom med skulpturer, grottor och vattenkonster. Salarna dekorerades av tidens främsta konstnärer och delar av Medicéernas väldiga konstsamlingar hamnade där. Palatset var en av barockens främsta furstliga miljöer och inspirerade bl.a. Nikodemus Tessin när han planerade Stockholms slott. Eftermiddagen på egen hand. På kvällen avskedsmiddag på en toskansk restaurang nära hotellet.
Dag 8
Lör 14/4
Hemresedag
På eftermiddagen transfer till Bolognas flygplats för hemresa vid 18-tiden med SAS via Kastrup till Arlanda eller Landvetter.

Samtidigt som vårt program är innehållsrikt finns det tid för återhämtning och strövtåg på egen hand. Här är några pärlor för den som inte fått nog.

1. Först bör nog nämnas Masaccios fresker i Cappella Brancacci i kyrkan S. Maria del Carmine (litet utrymme, några få personer åt gången släpps in). Från vårt hotell är det en kort promenad över Ponte alla Carraia.

2. På samma sida av floden Arno finns många andra sevärdheter. De flesta besökare i Florens söker sig upp till Piazzale Michelangelo för utsikten över staden. Därifrån kan man fortsätta upp till kyrkan S. Miniato al Monte, till stora delar från 1000- och 1100-talen.

3. Norr om Domen finns Accademia di Belle Arti med bl.a. Michelangelos David (originalet) och andra verk av denne. Ytterligare ett kvarter bort finns Piazza della SS. Annunziata, med sin märkvärdiga kyrka och Brunelleschis berömda hittebarnshus – från piazzan drogs en rak gata med Domens kupol i fonden.

4. Baptisteriet, Domen och Kampanilen pryddes utvändigt och invändigt med mosaiker, målningar och en uppsjö av reliefer och fristående skulpturer. Dessa verk har till största delen ersatts av kopior och tillsammans med viktiga delar av inredningarna flyttats till det intilliggande museet, Opera del Duomo, nyöppnat i förstorad och förbättrad form. Där kan man på nära håll studera Baptisteriets berömda Paradisportar, reliefer och skulpturer från Kampanilen som suttit högt över marken, sångläktarna från Domen, Donatellos utmärglade Maria Magdalena, Michelangelos Kristi Begråtande som var tänkt att pryda hans egen grav, och oräkneliga andra mästerverk. Museet visar också på ett instruktivt sätt modeller, verktyg och material som användes för konstruktionen av kupolen.

5. Il Bargello var stadens äldsta stadshus, sedan under flera hundra år fängelse. Det återställdes på 1800-talet och är nu museum över konsthantverk och skulptur. Här finns mästerverk av Donatello och Michelangelo, dessutom vävnader, emaljer, elfenbensreliefer mm, samlingar som saknar motstycke. Här kan man också studera renässansens fysionomier i enastående porträttbyster, likaså skulpturer och reliefer i glaserade terracotta av medlemmar av familjen della Robbia, en teknik som den på 1400-talet hade monopol på och som blev enastående framgångsrik.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Pris från Arlanda/Landvetter för prenumeranter inklusive flygskatter: 18.850:-
Pris från Kastrup för prenumeranter inklusive flygskatter: 18.350:-
Tillkommer ny flygskatt från 1 april: 60:-
Om du inte har Tidningen Vi prenumerera på: http://www.vi-tidningen.se/kampanj/ annars kostar resan 1.000:- mer.
Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 3.800:-
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 27/2) att betalas omgående efter betalningsavisering.
bg 5169 - 6672 PARADISRESOR

Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel. 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Flyg från Arlanda/Landvetter/Kastrup till Bologna tor, del i dubbelrum på vårt fyrstjärniga hotell i Florens med bufféfrukost, välkomst- och avskedsmåltider, vinprovning med tilltugg, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, fil dr Börje Magnussons ciceronskap, lokalguide Elisabetta Marchi, reseledning från Paradisresor, eu-moms samt city tax. När måltiderna inte ingår äter de som önskar tillsammans.

Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se, gör en intresseanmälan på vår hemsida eller ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida. Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorCapella dei magi av Benozzo GozzoliDante i DomenDavid av Michelangelo

 
SRF
 

TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare, britanner och britter – kulturmöten och konflikter vid romarrikets utkant förr och nu, 20-27 april 2018. Resa i det romerska Britannien med fil. dr Allan Klynne

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 1-8 sept. 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 8-15 sept 2018 med fil dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela från Baskien genom kungariket Asturien med fil dr Jesper Blid den 20-27 sept. 2018 Bilbao-Burgos-Frómista-León-Oviedo-Gijón-Santiago de Compostela-Kap Finisterre

FULLSATT! Klassiska Grekland med Svenska Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom den 23-30 sept 2018. Athen-Korintkanalen-Mykene-Epidauros-Franchthigrottan-Asine-Sparta-Olympia-Delfi-Kap Sounion

TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare och germaner – kulturmöten och konflikter vid imperiets gräns 6-13 okt. 2018. Resa i det romerska Tyskland med fil dr Allan Klynne

Antikens Provence: en resa till grekiska och romerska lämningar samt konstens Provence den 31/3-7/4 2019 med fil. dr Jesper Blid Orange-Avignon-Nimes-Glanum-Arles-Aix en Provence-Marseilles-Antibes-Nice

Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 april 2019 med fil dr Börje Magnusson
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se