Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner inbjuder nya och gamla vänner till Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 3-10 okt 2024 med fil. dr Niklas Hillbom
Fil. dr Niklas Hillbom är resans ciceron, klassisk arkeolog som skrivit en avhandling om minoiska brädspel och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt östra Medelhavet, där inte minst Kreta är en viktig länk. Han har tidigare varit ciceron för Paradisresor i klassiska Grekland, Turkiet, Italien, Frankrike, Syrien, Jordanien och på många resor på Kreta.

På det vackra Kreta, där berg möter hav, blomstrade Europas första högkultur för 4000 år sedan. Sedan den unika minoiska kulturen återupptäcktes av Sir Arthur Evans år 1900 har mängder av fascinerande arkeologiska fynd gjorts, som ofta får dagens resenärer att häpna. Vi besöker enorma palats och vackra villor liksom spännande gravar och grotthelgedomar. Vår ciceron berättar om de välbevarade väggmålningar och spektakulära föremål som hittats, och mellan alla arkeologiska intryck och historier njuter vi av landskapet och tar dagliga dopp i det djupblå Medelhavet. Kreta är Niklas ”hem-ö” som han kan utan och innan, ända sedan han för drygt 20 år sen grävde och samlade material till sin avhandling på ön.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tors 3/10
Utresedag – Agios Nikolaos - Malia
Direktflyg på morgonen från Arlanda, Landvetter eller Malmö till Kreta. Måltid ombord på planet. Egen transfer till vårt trestjärniga strandhotell Blu Acqua i Agios Nikolaos, www.bluacquahotel.gr där vi bor hela veckan. På vägen dit stannar vi och besöker det minoiska palatset i Malia vid havet. Vår ciceron introducerar resan och platserna vi ska besöka under veckan och visar runt bland ruinerna och berättar om de spännande fynd som franska arkeologer gjort här. Incheckning på vårt underbara hotell vid havet.
Dag 2
Fre 4/10
Knossos
Idag gör vi en utflykt till Knossos för att se ett av de största arkeologiska utflyktsmålen i hela Medelhavet - det magnifika palatset i Knossos. Det blev känt genom Sir Arthur Evans utgrävningar, som påbörjades år 1900. Vi beundrar tronsalen och det imponerande trapphuset som sträcker sig tre våningar ner till de kungliga gemaken. Niklas visar var man högg in brädspel i stenläggningen och berättar om alla olika funktioner som ett minoiskt palats fyllde. Evans restaurerade även palatset, vilket gett upphov till debatt. Efter besöket äter vi en lunch i närheten av området och far tillbaka till vårt hotell för avkoppling vid poolen eller stranden. Gemensam välkomstmiddag på en familjerestaurang med typiska grekiska smårätter.
Dag 3
Lör 5/10
Heraklion
På morgonen åker vi in till Heraklion och besöker det arkeologiska museet med dubbelyxor, guldsmycken, väggmålningar och andra värdefulla klenoder. Vi äter lunch i Heraklion. Efter lunch leder vår ciceron en rundvandring i gamla stan.
Dag 4
Sön 6/10
Phourni, Archanes, Anemospilia
Söderut från Heraklion besöker vi det spännande gravfältet Phourni. Vi åker sedan in till Archanes med det fina arkeologiska museet med föremål från trakten.Vi äter lunch på det lilla torget och åker därefter till det omskrivna huset i Anemospilia, där man eventuellt utförde människooffer när byggnaden rasade samman.
Dag 5
Mån 7/10
Phaistos, Ayia Triada, Matala, Kommos
Vi gör en längre bussfärd tvärs över ön mot sydkusten. Vi passerar det mäktiga berget Ida. I Phaistos besöker vi det stora palatset högt över den bördiga Mesaraslätten. Därefter beundrar vi den imponerande villan Ayia Triada. Vi äter lunch i det lilla samhället Matala vid stranden av Libyska havet. Under tillbakafärden stannar vi till vid den minoiska hamnstaden Kommos och pratar om bronsålderns handel och sjöfart och ser utgrävningarna utifrån.
Dag 6
Tis 8/10
Lasithi, Diktigrottan
Vi åker upp i bergen på slingrande vägar upp till den isolerade högplatån Lasithi. Denna bördiga platå är känd för sina många väderkvarnar med tygvingar men också för Diktigrottan. Här föddes enligt legenden Zeus. Under minoisk tid var här en viktig naturhelgedom och offerplats. Vi äter lunch på en lantlig taverna och återvänder till vårt hotell. Tid för bad eller andra egna aktiviteter.
Dag 7
Ons 9/10
Lato, Gournia, Ayios Nikolaos
Vi beger oss österut till det vackert belägna Lato med många klassiska lämningar som vi besöker. Vidare färd till Gournia, den bäst bevarade minoiska staden, och vandrar runt på samma gator och med samma utsikt över Mirabellobukten, som för 3500 år sedan. Vi åker sen tillbaka till vårt hotell. Gemensam avskedsmiddag med lokala produkter på en trevlig restaurang vid den lilla hamnen i Agios Nikolaos.
Dag 8
Tors 10/10
Hemresa
Egen transfer till flygplatsen för direktflyg vid lunchtid till Arlanda, Landvetter eller Malmö. Måltid ingår på flyget.

RESEFAKTA:
TACKSAMMA FÖR TIDIGA ANMÄLNINGAR EFTERSOM VÅRT HOTELL ÄR MYCKET EFTERFRÅGAT.
Medlemskap i Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner krävs för deltagande i resan.
Föreningens bankgiro är 550-2372, plusgiro 60 23 60-0.
Årsavgift 250:- per person, för par/sammanboende 350:-
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Resans pris från Arlanda och Malmö: 19.750:- inkl. flygskatter
Resans pris från Landvetter: 20.150:- inkl. flygskatter
Enkelrumstillägg: 3.400:-
Tillägg för havsutsikt i dubbelrum: 1.000:- per person i mån av tillgång
Tillägg för havsutsikt i enkelrum: 2.100:- per person i mån av tillgång

Anmälningsavgift: 2.000:- vid anmälan betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift
och dras av vid slutbetalning 27/8 2024. Efter betalning är anmälan bindande.
Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas.

Avbeställningsskydd kan tecknas genom ERV www.erv.se tel. 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Vårt bankgiro: 5169 - 6672 PARADISRESOR

I resans pris ingår: Direktflyg ToR Arlanda, Landvetter eller Malmö-Heraklion inkl. flygskatter och totalt 20 kg bagage = 15 kg resväska + 5 kg handbagage, måltider ombord på flygen, transfer, del i dubbelrum på vårt trevliga strandhotell Blu Acqua***, bufféfrukostar, välkomst-och avskedsmiddagar, transporter med modern turistbuss, inträdesavgifter, utflykter enligt program, fil. dr Niklas Hillboms ciceronskap, lokalguide och eu-moms.

För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992.
SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se. Vi har F-skattebevis.
Org.nr 969600-5850

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorKnossos. Foto: Paradisresors arkivDelfiner på Knossos. Foto: Paradisresors bildarkivTjurakrobater, Heraklions museum. Foto: Paradisresors arkiv

 
SRF
 

Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion den 21-28 sept 2024 med fil. dr Allan Klynne

FULLSATT Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Medelhavets korsväg 12-20 okt. 2024 - rundresa på Sicilien med docent Kristian Göransson och fil. dr Henrik Boman, Göteborgs universitet

Mellan Döda och Röda havet: Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom den 5-12 nov. 2024
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se