FULLSATT Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Medelhavets korsväg 12-20 okt. 2024 - rundresa på Sicilien med docent Kristian Göransson och fil. dr Henrik Boman, Göteborgs universitet
Kristian Göransson är universitetslektor och docent i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet. Hans avhandling handlade om handelskontakter i Medelhavsområdet i klassisk och hellenistisk tid och han har ett särskilt intresse för den grekiska kolonisationen. Han har varit ciceron på många resor för Paradisresor bl a till Georgien, Libyen, Malta och Sicilien. Han var 2007-2013 intendent vid Medelhavsmuseet och 2013-2019 direktör för Svenska institutet i Rom. Han har stor erfarenhet av arkeologi på Sicilien där han grävt i flera omgångar och där han sedan 2016 leder en svensk utgrävning i Francavilla.

Henrik Boman är fil. dr i Antikens kultur och samhällsliv. I avhandlingen "Movement in Space" analyserar han offentliga miljöer i arkaiska till hellenistiska Grekland, torg såväl som helgedomar. Sedan 2001 arbetar Henrik i Svenska Pompejiprojektet med fokus på försäljningslokaler, bostäder och stadsbild inom den romerska arkitekturen. 2014 började han som forskarlektor vid Svenska institutet i Rom, och deltar som ansvarig för arkitekturlämningarna i den svenska grävningen i Francavilla under Kristian Göranssons ledning. Sedan 2018 verksam vid Göteborgs universitet främst med undervisning och handledning.

Våra ciceroner har tidigare gjort en mycket uppskattad resa tillsammans på Sicilien för Paradisresor.

Sicilien är Medelhavets största ö och genom historien har olika folkslag bott på ön som verkligen kan sägas vara en kulturens korsväg. Resan täcker in stora delar av Sicilien och vi följer historiens utveckling från de antika grekiska och romersk kulturerna över den bysantinska, arabiska och normandiska tiden fram till barocken och vidare till Italiens enande och den moderna utvecklingen på Sicilien. Vi ser de mäktiga grekiska tempelruinerna, en av antikens bästa bevarade romerska villor med fantastiska mosaiker, normandiska kyrkor och katedraler med bysantinska mosaiker och den sicilianska barockens överdådiga palats. Vi rör oss i miljöer där antika filosofer som Arkimedes, Empedokles och Platon verkat och orter som beskrivits av antika författare som Homeros, Pindaros, Theokritos och Cicero, men också senare tiders författare som t.ex. Goethe, Sciascia och Giuseppe Tomasi di Lampedusa för att nämna några. Vi tar in det mäktiga landskapet medan vi färdas längs såväl kust som inland, mellan långa sandstränder och höga berg. Högst av alla toppar är Etna med sina drygt 3000 m och mot slutet av resan gör vi besök på den utgrävning våra ciceroner leder i närheten av Etna där vi också får en vinprovning på en vingård på vulkanens nordsluttning.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Lör 12/10
Utresedag till Palermo-Monreale
SAS-flyg på morgonen från Arlanda eller Landvetter via Kastrup till Palermo. Efter ankomst åker vi med bussen upp till Monreale med en storslagen utsikt över Palermo. Vi besöker den helt mosaikklädda bysantinska katedralen med motiv från gamla och nya testamentet. Efter lunch i Monreale tar vår buss oss ned till Palermo genom den omgivande dal som kallas "Conca d´Oro", det gyllene musselskalet, Siciliens hjärta. Palermo är både en modern storstad, en litterärt, konstnärligt och historiskt extremt rik stad. Vi besöker Palermos intressanta katedral med normandiska och staufiska härskargravar (bl a kejsar Fredrik II:s) innan vi tar in på vårt centralt belägna Hotel Vecchio Borgo****. www.crbhotels.it/vecchioborgo
Dag 2
Sön 13/10
Palermo
Idag åker vi med vår buss till det oerhört vackert smyckade Palatskapellet i det Normandiska palatset. Vi besöker kyrkan San Giovanni degli Eremiti och ser den imponerande Porta Nova från 1500-talet, som ligger i närheten. Under förmiddagen åker vi till det fina arkeologiska museet Antonio Salinas med bl a metoper från templen i Selinunte. Eftermiddagen fri för egna aktiviteter. Välkomstmiddag på en trevlig restaurang i Palermo.
Dag 3
Mån 14/10
Palermo-Segesta-Selinunte
Utcheckning. Vi åker söderut till det naturskönt belägna Segesta, där vi ser det oavslutade men välbevarade stora doriska templet. Efter detta besök fortsätter vi vår färd mot kusten och Selinunte, en av antikens mest spektakulära ruinplatser fylld av gåtor kring ursprung och betydelse. Gemensam lunch vid havet i närheten av tempelruinerna. Vi ser ruiner av ännu fler mäktiga tempel på en platå och besöker även stadens akropol, en klippa alldeles vid havet, med fler tempel och stadsbebyggelse. På eftermiddagen tar vi in på vårt Hotel Admeto**** i Marinella di Selinunte vid havet. www.hoteladmeto.it/en/hotel.html
Dag 4
Tis 15/10
Selinunte-Agrigento
Efter utcheckning far vi österut till Agrigento, antikens Akragas, där man enligt stadens son filosofen Empedokles åt som om man skulle dö imorgon, men byggde som om man levde för evigt. Här besöks Tempeldalen med hela sju välbevarade grekiska tempel utan motsvarighet i världen, bl a antikens största doriska tempel, tillägnat guden Zeus. Efter lunch vid havet besöker vi även det arkeologiska museet där många föremål från utgrävningar i området förevisas. Vi tar in på vårt Hotel Dioscuri Bay Palace**** i San Leone utanför Agrigento. www.dioscurihotel.it
Dag 5
Ons 16/10
Agrigento-Piazza Armerina-Syrakusa
Utcheckning. Vi åker in i landet och åker till Piazza Armerina och besöker den romerska villan i Casale nära Piazza Armerina, oftast omtalad som "den kejserliga villan", eftersom många anser att den bebotts av den senromerske kejsaren Maximinianus. Märkligast är mosaikerna bl a de berömda badande romarinnorna i bikini. Men här återges även de klassiska antika myterna, som Herkules storverk m m. Jaktscenerna och annat återger den antika föreställningen om Sicilien som lantligt paradis. Efter lunchpaus färd till den gamla grekiska staden Syrakusa där vi tar in på Gran Bretagna Boutique Hotel*** på Ortygiaön. www.hotelgranbretagnaortigia.com Vi promenerar genom det antika Syrakusa där Arkimedes föddes och dog, Platon filosoferade och Pindaros diktade hymner till den lokale tyrannen. Vi börjar med att besöka den pampiga katedralen, ursprungligen ett Athenatempel från slutet av 500-talet. Flera doriska kolonner är fullt synliga. Vi ser även det arkaiska Apollontemplet som är ett av de äldsta i den grekiska världen. Vidare under vår vandring på Ortygia stannar vi vid Aretusas källa. Övernattning i Syrakusa.
Dag 6
Tors 17/10
Syrakusa
Vi åker med buss någon kilometer till Syrakusas magnifika arkeologiska museum Paolo Orsi, som har en utställning som börjar med förhistoriska pygméelefanter, vars skelett gett upphov till myten om Kykloperna. Här finns föremål från den allra första grekiska invandringen på Sicilien samt keramik och skulptur från klassisk till hellenistisk tid. Vi far sedan till Syrakusas arkeologiska park där vi får tid för lunch. Vi besöker den imponerande grekiska teatern, helt uthuggen i klippan, Hierons altare och de stora stenbrotten kallade Dionysios öra alldeles bredvid. Här arbetade de fängslade atenarna, efter att de förlorat anfallskriget mot Syrakusa år 413 f Kr, en episod som bland annat skildrats av Eyvind Johnson i "Molnen över Metapontion". Övernattning i Syrakusa.
Dag 7
Fre 18/10
Syrakusa-Naxos
Utcheckning. Färd mot Taormina där vi besöker den antika grekiska teatern med hisnande utsikt. Lunchpaus i det pittoreska Taormina. Efter lunch åker vi ner till havet och besöker det antika Naxos som grundades på 700-talet f Kr av greker från Chalcis på Euboia. Vi ser det intressanta utgrävningsområdet samt museet innan vi tar in på Hotel Palladio nära stranden i Giardini Naxos. http://palladio.giardini-naxos-hotels.com alt. Hotel San Giovanni. www.sangiovannihotel.it
Dag 8
Lör 19/10
Naxos-Francavilla di Sicilia-vingård-Naxos
Efter frukost kör vi ett par mil inåt landet i den bördiga Alcantaradalen och besöker den lilla staden Francavilla di Sicilia, där våra ciceroner har en arkeologisk utgrävning. Vi ser det fina lilla museet i staden med fynd från den antika grekiska staden som låg på platsen. Vi åker därefter till Etnas nordsluttning och in i ett av Siciliens främsta vindistrikt som ligger i ett oerhört vackert och dramatiskt landskap. På en typisk vingård blir det visning och vinprovning av goda viner med ”antipasto”. Vi återvänder sedan medan det är ljust på den slingriga vägen med vacker utsikt till Naxos. På kvällen festlig gemensam avskedsmiddag på ciceronernas favoritrestaurang i Naxos vid havet.
Dag 9
Sön 20/10
Catania-Kastrup-Arlanda
Transfer till flygplatsen i Catania på morgonen. Direktflyg med SAS till Kastrup. Därefter vidare med SAS till Arlanda eller Landvetter.


RESEFAKTA:
Medlemskap i Medelhavsmuseets vänner krävs för deltagande i resan. Föreningens plusgiro: 53595-5. Årsavgift 200:- per person, för par/sammanboende 300:- (https://www.medelhavsmuseetsvanner.se/contact/)
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.
Resans pris från Arlanda: 24.875:- inkl. flygskatter
Resans pris från Landvetter: 26.200:- inkl. flygskatter
Resans pris från Kastrup: 25.600:- inkl. flygskatter
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 3/9) betalas omgående efter avisering.
Paradisresors bankgiro: 5169-6672 Paradisresor
Pris för enkelrum i mån av tillgång: 4.600:-
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Flyg med SAS från Arlanda eller Landvetter via Kastrup till Palermo och hem från Catania till Kastrup och vidare till Arlanda, Landvetter-resenärer tar tåg från Kastrup, del i dubbelrum på trestjärniga och fyrstjärniga hotell, bufféfrukostar på hotellen, välkomstmiddag och avskedsmiddag, lunch 14/10, vinprovning med ”antipasto”, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, docent Kristian Göranssons och fil. dr Henrik Bomans ciceronskap, lokala guider samt eu-moms och citytax.

Lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se
alt. ring 0702 259992 till Monica och Björn Efraimsson, Paradisresor.
Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se
Vi har F-skattebevis.

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorAgrigento, Concordiatemplet. Foto: Jesper BlidRomerska villan Casale, mosaiker. Foto: ENITSyrakusa, katedralen. Foto: ENIT

 
SRF
 

Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion den 21-28 sept 2024 med fil. dr Allan Klynne

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner inbjuder nya och gamla vänner till Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 3-10 okt 2024 med fil. dr Niklas Hillbom

Mellan Döda och Röda havet: Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom den 5-12 nov. 2024
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se