Mellan Döda och Röda havet: Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom den 5-12 nov. 2024
Fil. dr Niklas Hillbom, klassisk arkeolog och vår mycket kunnige och omtyckte ciceron, har skrivit en avhandling om minoiska brädspel och intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt östra Medelhavet. Han har tidigare varit ciceron för Paradisresor i Grekland, Italien och Cypern samt gjort ett stort antal mycket uppskattade resor med Paradisresor till Jordanien och Syrien. I det variationsrika jordanska landskapet varvas grekiska och romerska ruiner i världsklass med korsfararborgar och islamiska ökenfort. Vi besöker bibliska platser och Döda havet och färdas längs den mytomspunna Kungsvägen. Efter resans höjdpunkt Petra, skiftar vi fokus från kultur till natur med några avkopplande dagar vid Röda havets kristallklara vatten.

Vi på Paradisresor är glada att kunna meddela att vi återupptar våra innehållsrika och spännande resor till Jordanien med vår ciceron fil. dr Niklas Hillbom som är väl bekant med Jordanien efter många minnesvärda resor med Paradisresor. Niklas Hillboms hemsida: Arktir.se
Vi följer själva med på vår sista resa med Paradisresor efter 31 år!

Direktflyg tor Arlanda-Amman med bekväma flygtider. Resenärer utifrån rekommenderar vi att boka eget anslutningsflyg eller tåg till/från Arlanda.

Anmälan senast den 20 augusti 2024!

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tis 5/11
Utresedag
Direktflyg från Arlanda på eftermiddagen kl. 15:15 till Amman med Royal Jordanian Airlines. Ankomst på kvällen 22:50 lokal tid (20:50 svensk tid). Vi tar in på vårt centralt belägna boutiquehotell Amman International Hotel 5* och stannar i Amman två nätter. Middag på hotellet.
Dag 2
Ons 6/11
Jerash, Amman
Vi far några mil till den vidsträckta romerska staden Jerash, som grundades av Alexander den Store och som var helt övertäckt av sand innan den tyske arkeologen Ulrich Jasper Seetzen hittade staden på nytt 1806! Vi ser välbevarade monument som det stora Artemistemplet och det mäktiga Zeustemplet och flera andra intressanta lämningar. Efter lunchpaus i Jerash återvänder vi till Amman med besök på Jordaniens museum. Några av världens äldsta konstverk finns där t ex 9000 år gamla skulpturer av människor från Ayn Ghazal samt fragment av väggmålningar från Tulaylat al Ghassul. Ett rum innehåller Jordaniens del av Dödahavsrullarna. Dessa skriftrullar och fragment påträffades i elva grottor i trakten av Qumran vid Döda havets nordvästra del i början av 1950-talet. I det centrala Amman besöker vi citadellet med den härliga utsikten över Amman och den romerska teatern, som fortfarande används vid föreställningar. Välkomstmiddag på en orientalisk restaurang i Amman.
Dag 3
Tors 7/11
Berget Nebo, Madaba, Döda havet
Utcheckning från hotellet. Vi åker några mil till en viktig vallfärdsplats, berget Nebo. Vi besöker andäktigt berget, där Moses såg ner över det förlovade landet för första gången. Sedan åker vi till Madaba, äter lunch och beundrar de unika mosaikerna i den bysantinska St Georgs-kyrkan föreställande berg, dalar och bl a en karta över det heliga landet. Vi far till Jordandalen som ligger 400 m under havsytan och besöker Bethania där Johannes Döparen döpte Kristus i Jordanfloden. Dagens färd avslutas med att vi tar in på vårt bekväma Dead Sea Spa Resort 4* vid Döda havets strand och tar ett uppfriskande salt bad. Middag på hotellet.

Dag 4
Fre 8/11
Karak, Petra/Wadi Musa
Utcheckning. Vi följer den arabiska Kungsvägen söderut med flera borgar och fästningar längs vägen. Hjordar med får och getter möter oss på vägen med sina herdar och har vi tur dyker det upp en kamelkaravan i öknen. Lunch i Karak där vi även besöker den spektakulärt belägna korsfararborgen som var viktig under 1100-talet och belägrades flera gånger. Vi far vidare till vårt 4* hotell i Wadi Musa, Petra Canyon Hotel 4* i närheten av Petra. Middag på hotellet.

Dag 5
Lör 9/11
Petra
Utcheckning. En härlig dag i den magnifika klippstaden Petra, som börjar med att vi till fots följer den smala stigen fram till den väl dolda ingången till det mytomspunna Petra. Vi vandrar runt i den nabateiska staden och beundrar de enorma gravfasaderna uthuggna i de rosa klipporna. Lunch. Petra är sedan länge ett av Unescos världsarv och ett av världens sju nya underverk. Under sen eftermiddag åker vi söderut till Röda havet och Aqaba, där vi tar in på vårt lyxiga Aqaba Westin Hotel 5* nära havet. Här stannar vi två nätter. Middag på hotellet.
Dag 6
Sön 10/11
Petra, Aqabaviken
Fri dag för bad och sol vid Röda havet. Möjlighet till båtutflykt till närliggande korallrev och snorkling i kristallklart vatten bland tropiska fiskar i regnbågens färger. Lunch och middag på hotellet. Övernattning i Aqaba.
Dag 7
Mån 11/11
Aqaba, Wadi Rum
Utcheckning från hotellet vid 10-tiden. Vi åker norrut mot den vackra öknen vid Wadi Rum i dalarna mellan de gulröda klippformationerna. Vi gör en utflykt med jeepar i öknen under två timmar. Lawrence av Arabien hade sin bas här under den arabiska frigörelsen 1917-18 och filmen Lawrence of Arabia spelades in på sextiotalet i trakten. Vi bjuds på barbecue som avskedslunch på ett beduinläger. Vi får en god drink med mynta och citron och äter grillade delikatesser och det typiska beduinbrödet. Vi far vidare längs den snabbare ökenvägen till Amman och återvänder till vårt hotell Amman International. Middag på hotellet och övernattning i Amman.

Dag 8
Tis 12/11
Hemresedag
Efter frukost utcheckning och transfer till Ammans internationella flygplats. Direktflyg till Arlanda på förmiddagen kl. 11:00 lokal tid med Royal Jordanian Airlines. Ankomst till Arlanda kl.14:15.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Turistvisum ingår och ordnas vid ankomst till Jordanien.
Observera att passet måste vara giltigt minst 6 mån efter hemresedatum.
Resans pris inkl. flygskatter från Arlanda: 29.650:-
Anmälningsavgift vid anmälan: 2.500:- (dras av vid slutbetalning 25/9 2024).
Enkelrumstillägg: 4.900:-
Avbeställningsskydd kan tecknas genom ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Paradisresors bankgiro: 5169 - 6672
Jordanien ligger två timmar före Sverige när vi har vintertid. (Under sommartid är skillnaden en timme).

I resans pris ingår: Direktflyg från Arlanda tor Amman, del i dubbelrum på 4* och 5* hotell, bufféfrukostar, 6 luncher, 6 middagar (exklusive drycker) på våra hotell samt välkomstmiddag på restaurang i Amman, busstransporter med modern luftkonditionerad turistbuss, inträdesavgifter, visumkostnader, utflykter enligt program, fil. dr Niklas Hillboms ciceronskap och lokalguider. Vi har hörsnäckor. All dricks ingår.

Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se
Vi har F-skattebevis. www.paradisresor.se

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorArtemistemplet, Jerash. Foto: Jordan Tourism BoardPetra. Foto: Jesper BlidWadi Rum. Foto: Jordan Tourism Board

 
SRF
 

Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion den 21-28 sept 2024 med fil. dr Allan Klynne

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner inbjuder nya och gamla vänner till Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 3-10 okt 2024 med fil. dr Niklas Hillbom

FULLSATT Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Medelhavets korsväg 12-20 okt. 2024 - rundresa på Sicilien med docent Kristian Göransson och fil. dr Henrik Boman, Göteborgs universitet
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se